香港寵物小精靈村落 論壇

標題: 第一次砌既全[OU TEAM]...* [打印本頁]

作者: Nido    時間: 9/11/2005 09:05 PM
標題: 第一次砌既全[OU TEAM]...*


登錄/註冊後可看大圖

252攻,252速,6HP  性格:+速-特攻  道具:Leftovers
飛燕疾擊,崩石,捨身撞擊,鋼之翼



登錄/註冊後可看大圖

252特攻,252速,6HP  性格:+速-攻  道具:Leftovers
替身,冥想,狂咬,十萬伏特



登錄/註冊後可看大圖

252攻,252特防,6HP  性格:+攻-特攻  道具:骨棒
劍舞,骨頭回力鏢,捨身撞擊,火箭頭槌



登錄/註冊後可看大圖

252特攻,128HP,128特防  性格:+特攻-攻  道具:Leftovers
滑浪,冷凍光束,禱告,保護



登錄/註冊後可看大圖

252攻,252防  性格:+防-特攻  道具:Leftovers
吠叫,高速旋轉,地震,岩石滾動



登錄/註冊後可看大圖

252HP,252防,6特防  性格:+防-攻  特性:自然回復  道具:Leftovers
投擲地球,蛋白精華,電磁波,光牆

[ Last edited by Nido on 2005-11-9 at 09:07 PM ]
作者: BENNY2    時間: 10/11/2005 01:07 AM
廢話:

化飛用鋼翼??@@...換招地震好像較好...
只是岩飛地都剋了10個屬性= =
擴大攻擊面...
用捨身或者玩新野用挑撥= =
(好像廢了點^^"當冇講)...

卡拉用骨捧...唔洗劍舞都差唔多了= =
佢速慢...至多都是打贏1或2隻...
那劍舞都不用了吧?@@
加大攻擊面用飛燕或爆片好像較好...
還有它用火箭頭鎚?= =不會俾人先讀嗎...?@@

水伊唔多識...

象是公式@@

蛋...他的光牆...是否有用?
他的特防本身已很強啊...
又沒特攻弱點...
換了做植物香薰好像較全面的醫療...
作者: Kimo    時間: 10/11/2005 05:43 PM
化飛為何不用地震,換走鋼翼
情況許可的話飛燕換醒飛
道具換Lum Berry/CB,化飛防不高,碰一碰就死,剩飯沒用

雷公ok,公式配法

格拉用火箭頭,多餘
用劍舞極考先讀能力,要留意一下(其實配合骨棒已有5xx攻了,沒必要劍舞)
努力無謂升特防,becoz特攻招隨便打一打都死,倒不如升防/HP做物攻防盾仲好

水伊升就升爆HP/特防/防,一半一半會造成兩頭唔到岸的情況
配招公式

冬凡岩滾得黎見特攻手都唔知死左幾耐
佢速又唔係高

幸蛋光牆有乜用,佢特防又唔低
隊友就算有牆都一樣易死,此牆作用不大

全team稍欠缺速攻手,玩防的話此team耐打性也不大
作者: Nido    時間: 10/11/2005 06:01 PM
化飛用鋼翼??@@...換招地震好像較好...
只是岩飛地都剋了10個屬性= =
擴大攻擊面...

鋼翼主要用黎剋同類,地震有冬凡
用捨身或者玩新野用挑撥= =

化飛既耐力適合用挑撥?-.-
還有它用火箭頭鎚?= =不會俾人先讀嗎...?@@

我都係貪佢個附加效果-.-
水伊唔多識...

特攻水伊:em02:
蛋...他的光牆...是否有用?
他的特防本身已很強啊...
又沒特攻弱點...
換了做植物香薰好像較全面的醫療...

光牆主要用作輔助其他隊友
格拉用火箭頭,多餘

''防禦力提升一個等級''對於一隻攻防盾一D用都無?
水伊升就升爆HP/特防/防,一半一半會造成兩頭唔到岸的情況
配招公式

我唔知
128HP,128特防
         &
252HP/特防   邊種配法耐久D...-.-
幸蛋光牆有乜用,佢特防又唔低
隊友就算有牆都一樣易死,此牆作用不大

真係?@@
全team稍欠缺速攻手,玩防的話此team耐打性也不大

我唔係玩防

2攻,2速攻,2盾..........你認為會係防型TEAM?

[ Last edited by Nido on 2005-11-10 at 06:17 PM ]
作者: BENNY2    時間: 10/11/2005 07:52 PM
>>鋼翼主要用黎剋同類,地震有冬凡
>剋同類?指化飛嗎?@@
但鋼能做到的而地震做不到就只是剋冰...= =
岩系一樣剋到飛行...用崩石不就是一樣?@@又有屬修...

>>化飛既耐力適合用挑撥?-.-
先發制人XDD

>>我都係貪佢個附加效果-.-
你升特防...之後想用火箭頭鎚加防?@@
但速慢...人地第一回打你...第二回換隻鬼出黎...
你咪白吃左一野??速慢又係人地出招先...咁...= =

>>特攻水伊
>我見人多數用玩防的水伊...特攻水伊這麼好不好用??@@

>>光牆主要用作輔助其他隊友
>玩DB?但光牆二人又分簿了...總覺得不好...
作者: Kimo    時間: 10/11/2005 09:03 PM
冬凡有地震也不能達到速攻,而化飛可以

>>''防禦力提升一個等級''對於一隻攻防盾一D用都無?
打得你隻格拉十成八九都係特攻手,而且等一round再出招會造成極大漏洞
攻防盾的話把努力分成252攻防就夠

>>2攻,2速攻,2盾..........你認為會係防型TEAM?
你全team有四隻盾,其中一隻係攻防

>>光牆主要用作輔助其他隊友
你隻水伊的特防能力已足夠,強化特攻防的話也有雷公
但其餘幾隻就算有光牆一樣會比特攻手打死
作者: 甲斐剎那    時間: 11/11/2005 04:38 PM
剋同類有岩崩阿- -
而且論威力和打擊面,地震比鋼翼優勝

>>化飛既耐力適合用挑撥?-.-
利用他的速度去挑撥,要考先讀

>>我都係貪佢個附加效果-.-
不受控的招式少用為妙

>>特攻水伊:em02:
特攻招太少了,打擊面差

>>''防禦力提升一個等級''對於一隻攻防盾一D用都無?
你不受控制給你500攻防也沒用

>>我唔知
128HP,128特防
         &
252HP/特防   邊種配法耐久D...-.-
你又要耐久又要是特攻手orz

>>真係?@@
不是沒用只是難用
作者: BENNY2    時間: 11/11/2005 07:29 PM
nido要改啦^^"
作者: Nido    時間: 12/11/2005 03:59 PM
Originally posted by BENNY2 at 2005-11-11 07:29 PM:
nido要改啦^^"

唔LU~隊TEAM我好少玩...

都係唔O唔U TEAM好玩D^^
---------------------------------------
今次又有高手黎評,好開心:em26:

THX EVEY BODY~:em24:
作者: yipoke    時間: 13/11/2005 04:40 PM
整體不錯,建議將骨頭回力鏢可改地震,火箭頭槌可改岩崩/運氣拳/爆瓦片
作者: BENNY2    時間: 13/11/2005 05:18 PM
Originally posted by yipoke at 2005-11-13 04:40 PM:
整體不錯,建議將骨頭回力鏢可改地震,火箭頭槌可改岩崩/運氣拳/爆瓦片

雖然命中低10,但我建議用番回力鏢~

因為呢招可以破替身戰術...
那10%就算了吧~
作者: ilovetomato    時間: 14/11/2005 07:06 PM
Originally posted by BENNY2 at 2005-11-13 05:18 PM:

那10%就算了吧~

但係替身戰術多數都係飛禪用...............
作者: 甲斐剎那    時間: 14/11/2005 07:10 PM
Originally posted by ilovetomato at 2005-11-14 07:06 PM:

那少數也要找pm應付阿
作者: PlayerSaber    時間: 14/11/2005 08:32 PM
Originally posted by ilovetomato at 2005-11-14 07:06 PM:

但現在的替身也成為了先讀中的王者.........不破會好煩.......
作者: BENNY2    時間: 14/11/2005 10:12 PM
替身都唔少pm用吧…= =”
作者: ilovetomato    時間: 14/11/2005 11:39 PM
單打較多...........
雙打就少好多了......
作者: Kimo    時間: 15/11/2005 05:29 PM
Originally posted by BENNY2 at 13-11-2005 17:18:

那10%就算了吧~

SB當然用回力鏢
DB的話地震
原因樓上說了
作者: ilovetomato    時間: 15/11/2005 06:46 PM
DB 的話都可以用地震...
一次打對手兩隻.....
又唔會 除2.....
好jen
作者: PlayerSaber    時間: 15/11/2005 06:58 PM
Originally posted by ilovetomato at 2005-11-15 06:46 PM:
DB 的話都可以用地震...
一次打對手兩隻.....
又唔會 除2.....
好jen

缺點是要跟特定PM組合避免受傷...........

Originally posted by ilovetomato at 2005-11-14 11:39 PM:
單打較多...........
雙打就少好多了......

是都用原地幫手.......
作者: ilovetomato    時間: 15/11/2005 07:01 PM
缺點是要跟特定PM組合避免受傷...........<-- 要找一隻fly or 浮游pm 都不是好難吧

是都用原地幫手....... <--唔明
作者: BENNY2    時間: 15/11/2005 07:36 PM
Originally posted by ilovetomato at 2005-11-15 07:01 PM:
缺點是要跟特定PM組合避免受傷...........<-- 要找一隻fly or 浮游pm 都不是好難吧

那都有被飛行系和浮游特性的限制吧?
換了人後不就是不能出地震XDDD?

雙人當然用原地踏步@@
原地踏步這招是一回合內使出者會成受敵人的所有攻擊@@
第二隻pm就能趁機強化了@@
不過使用的pm耐力要很好...
作者: Kimo    時間: 15/11/2005 07:40 PM
格拉防禦能力在DB中不高(尤其特防),所以要用佢也有一定難度...
作者: 寶石海星.小星星    時間: 15/11/2005 07:49 PM
有誰能指點一下......什麼叫[OU TEAM]
作者: Kimo    時間: 15/11/2005 07:50 PM
Originally posted by 寶石海星.小星星 at 15-11-2005 19:49:
有誰能指點一下......什麼叫[OU TEAM]

OU=Overused,即以常用pm組的team...
作者: ilovetomato    時間: 15/11/2005 08:21 PM
Originally posted by BENNY2 at 2005-11-15 07:36 PM:

那都有被飛行系和浮游特性的限制吧?
換了人後不就是不能出地震XDDD?

雙人當然用原地踏步@@
原地踏步這招是一回合內使出者會成受敵人的所有攻擊@@
不過使用的pm耐力要很好...

用得格拉格拉..
個team 都有3隻左右係fly or 浮吧......
雙人當然用原地踏步@@<--我知...........
不過使用的pm耐力要很好... <--你講自己定對手-.- ?
作者: BENNY2    時間: 15/11/2005 08:40 PM
Originally posted by ilovetomato at 2005-11-15 08:21 PM:

用得格拉格拉..
個team 都有3隻左右係fly or 浮吧......
雙人當然用原地踏步@@<--我知...........
不過使用的pm耐力要很好... <--你講自己定對手-.- ?

>>要找一隻fly or 浮游pm 都不是好難吧
你話找一隻...我都係解答你ge問題...
你唔明原地幫手...你跟著又話知?XDD???

那你認為我講自己定對手?= =??[E-Tir]orz

[ Last edited by BENNY2 on 2005-11-15 at 08:42 PM ]
作者: ilovetomato    時間: 15/11/2005 08:53 PM
Originally posted by BENNY2 at 2005-11-15 08:40 PM:

>>要找一隻fly or 浮游pm 都不是好難吧
你話找一隻...我都係解答你ge問題...
你唔明原地幫手...你跟著又話知?XDD???

那你認為我講自己定對手?= =??[E-Tir]orz ...

好多浮游 or fly  都好好用..........
Gengar 同燕子 就是其二.......

我話我明咩係原地
但唔明你講係我方用原地 定對手用 姐
作者: Kimo    時間: 15/11/2005 08:59 PM
問題是格拉這種低特防的慢速pm,圍一圍就死了...=.="
就算隊友原地,基本上都會被格拉震死

Originally posted by ilovetomato at 15-11-2005 20:53:

好多浮游 or fly  都好好用..........
Gengar 同燕子 就是其二.......

我話我明咩係原地
但唔明你講係我方用原地 定對手用 姐

唔通對手原地你先震
Orz
作者: ilovetomato    時間: 15/11/2005 09:00 PM
Originally posted by Kimo at 2005-11-15 08:59 PM:
問題是格拉這種低特防的慢速pm,圍一圍就死了...=.="

唔通對手原地你先震
Orz

咁我方 唔通不能用原地嗎?
作者: Kimo    時間: 15/11/2005 09:01 PM
Originally posted by ilovetomato at 15-11-2005 21:00:

咁我方 唔通不能用原地嗎?

小心被格拉震死就是了。。。Orz
作者: ilovetomato    時間: 15/11/2005 09:04 PM
Originally posted by Kimo at 2005-11-15 09:01 PM:

小心被格拉震死就是了。。。Orz

你又知無一隻pm 可以fly or 浮游又有原地 ~_~
作者: Kimo    時間: 15/11/2005 09:11 PM
Originally posted by ilovetomato at 15-11-2005 21:04:

你又知無一隻pm 可以fly or 浮游又有原地 ~_~

達到這個條件的只有Togetic
但佢唔係OU,通常用途都不怎麼大
且其防禦能力不高,圍一圍唔死都好難
作者: ilovetomato    時間: 15/11/2005 09:19 PM
Originally posted by Kimo at 2005-11-15 09:11 PM:

達到這個條件的只有Togetic
但佢唔係OU,通常用途都不怎麼大
且其防禦能力不高,圍一圍唔死都好難

配左格拉之後Togetic 的比剋系得冰同岩.......
且其防禦能力不高,圍一圍唔死都好難 <-- 用原地 係唔係都比人圍.......
圍一圍唔死都好難  <--要隻pm識原地 仲要圍一圍唔死的 好像仲難吧
作者: Kimo    時間: 15/11/2005 09:29 PM
Originally posted by ilovetomato at 15-11-2005 21:19:

配左格拉之後Togetic 的比剋系得冰同岩.......
且其防禦能力不高,圍一圍唔死都好難 <-- 用原地 係唔係都比人圍.......
圍一圍唔死都好難  <--要隻pm識原地 仲要圍一圍唔死的 好像仲難吧

原地後雷招會照樣打togetic的

原地的話皮可斯比togetic更好,皮可斯有宇宙力量,又有Softboiled補HP,圍幾圍都死唔去
作者: ilovetomato    時間: 15/11/2005 09:32 PM
Originally posted by Kimo at 2005-11-15 09:29 PM:

原地的話皮可斯比togetic更好,皮可斯有宇宙力量,又有Softboiled補HP,圍幾圍都死唔去

原地後雷招會照樣打togetic的 <--唔係round round  都原地姐-.-
可以玩心理戰..... 睇下對手敢唔敢用雷

原地的話皮可斯比togetic更好,皮可斯有宇宙力量,又有Softboiled補HP,圍幾圍都死唔去 <- 你話比人圍的話  皮可斯 都唔可捱到好多-.-
皮可斯有時間用宇宙力量
togetic 都有時間用影分姐
同埋 皮可斯 比人一個命要就 死得
作者: Kimo    時間: 15/11/2005 09:33 PM
Originally posted by ilovetomato at 15-11-2005 21:32:

原地後雷招會照樣打togetic的 <--唔係round round  都原地姐-.-
可以玩心理戰..... 睇下對手敢唔敢用雷

原地的話皮可斯比togetic更好,皮可斯有宇宙力量,又有Softboiled補HP,圍幾圍都死唔去 <- 你 ...

togetic防本身不高,而且在DB,實戰中用到影分的機會少之有少...
作者: ilovetomato    時間: 15/11/2005 09:36 PM
Originally posted by Kimo at 2005-11-15 09:33 PM:

togetic防本身不高,而且在DB,實戰中用到影分的機會少之有少...

同樣皮可斯 宇宙力量用到影分的機會少之有少

而且用先之 後一定比人圍...
都無時間用Softboiled tim
作者: Kimo    時間: 15/11/2005 09:40 PM
Originally posted by ilovetomato at 15-11-2005 21:36:

同樣皮可斯 宇宙力量用到影分的機會少之有少

而且用先之 後一定比人圍...
都無時間用Softboiled tim

皮可的防還算可以,只要用一兩次宇宙力量就不易被圍死
(被命要我無話可說 Orz)
作者: ilovetomato    時間: 15/11/2005 09:44 PM
Originally posted by Kimo at 2005-11-15 09:40 PM:

用第一次宇宙力量之前 都有受到相害吧
之後用宇宙力量 後
一定比人圍 ......
之後就捱唔到了
作者: PlayerSaber    時間: 15/11/2005 10:28 PM
Originally posted by ilovetomato at 2005-11-15 09:44 PM:

用第一次宇宙力量之前 都有受到相害吧
之後用宇宙力量 後
一定比人圍 ......
之後就捱唔到了

有次跟人實戰(NB), 對方出速禪+皮可, 皮可出原地, 吃光我的招, 速禪強化, 第二回合後, 速禪就玩Baton Pass了
作者: ilovetomato    時間: 15/11/2005 10:33 PM
Originally posted by PlayerSaber at 2005-11-15 10:28 PM:

有次跟人實戰(NB), 對方出速禪+皮可, 皮可出原地, 吃光我的招, 速禪強化, 第二回合後, 速禪就玩Baton Pass了

你用什麼pm ......?
作者: 甲斐剎那    時間: 16/11/2005 02:12 PM
皮可斯hp極限有394,而且弱點只有格鬥
升物防努力值物防極限有269,反之升特防更有306
不是那種要倒下就倒下的類型

他能習得過度遺忘,特防更不成問題
宇宙力量提升能力是慢了點,但他能學會3招回復招式,不成問題
作者: 哈古龍    時間: 16/11/2005 05:35 PM
作者: ilovetomato    時間: 16/11/2005 10:13 PM
Originally posted by 龍之使者-哈古龍 at 2005-11-16 05:35 PM:

人家用什麼pm關你什麼事-.-
還有
你的問題都有問題
有d好明顯既你都問

你的問題都有問題 <--我問問題無問題 唔通都答案?
人家用什麼pm關你什麼事-.- <--佢用D pm 有問題 先會比人強化到-.- 之後佢有輸嗎?
作者: yipoke    時間: 16/11/2005 10:24 PM
Originally posted by Kimo at 2005-11-15 09:29 PM:

togetic都有補血招的
作者: Kimo    時間: 16/11/2005 10:26 PM
Originally posted by yipoke at 16-11-2005 22:24:

togetic都有補血招的

防不高又沒較好的招強化,補得血黎升天左好耐
作者: ilovetomato    時間: 16/11/2005 10:48 PM
Originally posted by Kimo at 2005-11-16 10:26 PM:

防不高又沒較好的招強化,補得血黎升天左好耐

點解?
影分已經係一個好好的強化招
防守pm 都經常用la~
作者: Kimo    時間: 16/11/2005 10:51 PM
Originally posted by ilovetomato at 16-11-2005 22:48:

點解?
影分已經係一個好好的強化招
防守pm 都經常用la~

你用過未
影分表面上好用,實戰上用得著的pm沒多少幾隻
尤其DB中很少會有持久戰
而且大部分pm分得黎比人兩野砌lam :o)
作者: ilovetomato    時間: 16/11/2005 10:57 PM
Originally posted by Kimo at 2005-11-16 10:51 PM:

你用過未

尤其DB中很少會有持久戰 <--你又知.
都唔知幾多人玩原地 +防守-.-
而且大部分pm分得黎比人兩野砌lam  <--分左都比人打 Ed  係rp la ~
作者: BENNY2    時間: 16/11/2005 11:10 PM
Originally posted by ilovetomato at 2005-11-16 10:57 PM:

尤其DB中很少會有持久戰 <--你又知.
都唔知幾多人玩原地 +防守-.-
而且大部分pm分得黎比人兩野砌lam  <--分左都比人打 Ed  係rp la ~

我相信現在必中招唔少...
特別是飛燕最廣...
懂得飛燕的有129隻orz

[ Last edited by BENNY2 on 2005-11-16 at 11:13 PM ]
作者: yipoke    時間: 16/11/2005 11:19 PM
Originally posted by BENNY2 at 2005-11-16 11:10 PM:

特別是飛燕最廣...

[ Last edited by BENNY2 on 2005-11-16 at 11:13 PM ]

飛燕威力低,對togetic傷害唔大
作者: ilovetomato    時間: 16/11/2005 11:19 PM
Originally posted by BENNY2 at 2005-11-16 11:10 PM:

特別是飛燕最廣...

作者: BENNY2    時間: 16/11/2005 11:33 PM
Originally posted by ilovetomato at 2005-11-16 11:15 PM:

但果129 種pm 入邊...
有幾多隻會按飛燕..........

大把...有好多是常用...=.=

化飛,啟暴,血翼,叉蝠,班班,仲有幾多下...
如果你鐘意的話巨鉗同猩猩都可以...=.=

飛燕被濫用作可以加大攻擊面的必中招...
奉神,鐮刀,圈圈...袋獸都可以
作者: BENNY2    時間: 16/11/2005 11:35 PM
Originally posted by ilovetomato at 2005-11-16 11:19 PM:

例如化飛等常用的速攻pm...
有屬修加攻擊力強...togetic又不是去加防...
影分第一次你以被打...加上他用於原地...圍兩下都沒了
作者: ilovetomato    時間: 16/11/2005 11:38 PM
Originally posted by BENNY2 at 2005-11-16 11:33 PM:

大把...有好多是常用...=.=

化飛,啟暴,血翼,叉蝠,班班,仲有幾多下...
如果你鐘意的話巨鉗同猩猩都可以...=.=

飛燕被濫用作可以加大攻擊面的必中招...
奉神,鐮刀,圈圈...袋獸都可以

你講D pm 種族 差咁遠.......
不過飛燕打操hp  + 雙的小刺  過唔過半都成問題.................
作者: yipoke    時間: 16/11/2005 11:40 PM
Originally posted by BENNY2 at 2005-11-16 11:35 PM:

你真係當togetic個同伴廢,唔識攻擊

[ Last edited by yipoke on 2005-11-16 at 11:42 PM ]
作者: ilovetomato    時間: 16/11/2005 11:43 PM
Originally posted by BENNY2 at 2005-11-16 11:35 PM:

你又知togetic 唔+ 防
好多人用togetic 都係hp 兩防
影分第一次你以被打...加上他用於原地...圍兩下都沒了 <--你當第一次影分無用的嗎?
作者: BENNY2    時間: 17/11/2005 12:25 AM
Originally posted by ilovetomato at 2005-11-16 11:38 PM:

你講D pm 種族 差咁遠.......
不過飛燕打操hp  + 雙的小刺  過唔過半都成問題.................

呢個係ou team呀嘛= =
你又要飛又要原地要局著用呢隻...

例如化飛...實唔過半GE...不過第一下唔一定要用飛...
用崩岩呀~或者其實PM用其他招都得...
第一擊當然重圍一下先...
你第一擊是要受兩隻pm的攻擊喔= =
作者: BENNY2    時間: 17/11/2005 12:31 AM
Originally posted by yipoke at 2005-11-16 11:40 PM:

你真係當togetic個同伴廢,唔識攻擊

[ Last edited by yipoke on 2005-11-16 at 11:42 PM ]

係對比於皮可...皮可的效用較好...
作者: ilovetomato    時間: 17/11/2005 12:39 AM
Originally posted by BENNY2 at 2005-11-17 12:25 AM:

呢個係ou team呀嘛= =
你又要飛又要原地要局著用呢隻...

例如化飛...實唔過半GE...不過第一下唔一定要用飛...
用崩岩呀~或者其實PM用其他招都得...
第一擊當然重圍一下先...
你第一擊是要受兩隻pm的攻擊 ...

ok 唔用小刺鳥
格拉配化飛都可以.......
化飛用崩石可 拼對手膽怯.
之後格拉再用地震 就可給對手一定的傷害
作者: yipoke    時間: 17/11/2005 12:40 AM
Originally posted by BENNY2 at 2005-11-17 12:31 AM:

係對比於皮可...皮可的效用較好...

現在是討論地震同骨頭回力鏢在db邊個好d,好像離題了阿
作者: BENNY2    時間: 17/11/2005 12:41 AM
Originally posted by ilovetomato at 2005-11-16 11:43 PM:

你又知togetic 唔+ 防
好多人用togetic 都係hp 兩防
影分第一次你以被打...加上他用於原地...圍兩下都沒了 <--你當第一次影分無用的嗎?

我唔係講努力...
係講招式= =
你玩影分...但有必中招的可能...
可能會玩合氣...攻就大大增強...
而且影分的頭兩次效用並不顯著
可能要用三、四次先有效

皮可玩過度遺忘快速防特,
或玩宇宙加防&特~
皮可的耐力較高...咁囉[E-Ah]
不過玩地震的話用togetic我都冇野好講
作者: BENNY2    時間: 17/11/2005 12:46 AM
Originally posted by yipoke at 2005-11-17 12:40 AM:

如果是只討論這個...
那到了第33樓...大家都離題了...
作者: ilovetomato    時間: 17/11/2005 12:46 AM
Originally posted by BENNY2 at 2005-11-17 12:41 AM:

我唔係講努力...
係講招式= =
你玩影分...但有必中招的可能...
可能會玩合氣...攻就大大增強...
可能要用三、四次先有效

皮可玩過度遺忘快速防特,
或玩宇宙加防&特~ ...

我一開始個point 就係格拉+小刺-.-

皮可玩過度遺忘快速防特,<--即係皮可 遇到物攻pm 就香得?
可能要用三、四次先有效 <--唔顯著唔表示可無視........ 好多時都是影分1 兩round 對手經常打唔中
作者: ilovetomato    時間: 17/11/2005 12:48 AM
Originally posted by BENNY2 at 2005-11-17 12:46 AM:

如果是只討論這個...

yipoke 都話左離題
你再說離題還有意思嗎?
我一開始只是想講格拉用地震比骨頭回力鏢好~
作者: BENNY2    時間: 17/11/2005 12:50 AM
Originally posted by ilovetomato at 2005-11-17 12:48 AM:

yipoke 都話左離題
你再說離題還有意思嗎?
我一開始只是想講格拉用地震比骨頭回力鏢好~

有,代表離題的不只我一個[E-Lov]
>>我一開始只是想講格拉用地震比骨頭回力鏢好
>暫時未有結論,還在看配什麼pm做拍擋好[E-Lov]
作者: yipoke    時間: 17/11/2005 12:51 AM
Originally posted by BENNY2 at 2005-11-17 12:46 AM:

如果是只討論這個...

你搞錯了,應是32樓
作者: ilovetomato    時間: 17/11/2005 12:53 AM
Originally posted by BENNY2 at 2005-11-17 12:50 AM:

有,代表離題的不只我一個[E-Lov]
>暫時未有結論,還在看配什麼pm做拍擋好[E-Lov]

有,代表離題的不只我一個 <-- 但係yipoke 講左離題 先 你之後再說就失去意義吧~
暫時未有結論,還在看配什麼pm做拍擋好 <--我只是提議用小刺鳥姐~
作者: BENNY2    時間: 17/11/2005 01:13 AM
Originally posted by yipoke at 2005-11-17 12:51 AM:

你搞錯了,應是32樓

你這樣說我極之無言= =

>>我只是提議用小刺鳥姐
>我也是在建議中[E-TeH]
作者: ilovetomato    時間: 17/11/2005 01:18 AM
Originally posted by BENNY2 at 2005-11-17 01:13 AM:

你這樣說我極之無言= =

>>我只是提議用小刺鳥姐
>我也是在建議中[E-TeH]

樓你配皮可 給樓主.
你真的時幫佢嗎?
樓主的格拉唔用地震打擊面已經細左
何況樓主不只得一隻land 系 有地震.......
你想樓主震死皮可 嗎?
作者: BENNY2    時間: 17/11/2005 01:30 AM
Originally posted by ilovetomato at 2005-11-17 01:18 AM:

樓你配皮可 給樓主.
你真的時幫佢嗎?
樓主的格拉唔用地震打擊面已經細左
何況樓主不只得一隻land 系 有地震.......
你想樓主震死皮可 嗎?

我建議用骨的...= =[E-Swe]
作者: ilovetomato    時間: 17/11/2005 01:31 AM
Originally posted by BENNY2 at 2005-11-17 01:30 AM:

我建議用骨的...= =[E-Swe]

打撃面會好細...
而且命中都是一個問題..........[E-Ang]
作者: 幸運星    時間: 17/11/2005 01:34 AM
Originally posted by Kimo at 2005-11-15 09:40 PM:

算吧.....我的皮可斯被人命要加冰封過無數次了 XD
/me esc~
Originally posted by Kimo at 2005-11-16 10:51 PM:
你用過未

早就見他本人用過了,效果不算差吧~=D
並不認同.....雙方兩隻皮可斯用6次宇宙力量的局面見過太多了 =.=
特別是飛燕最廣...

別人講影分,你就講必中招,這算甚麼?為反而反嗎 .___.?
玩得提升能力戰術的精靈自然都會怕黑霧\旋風等招,又唔見你講?
懂得飛燕的精靈有129隻又如何.....有幾多隻在實戰中係適合用飛燕先......!?可以用飛燕重創小刺鳥/皮可斯的精靈又有幾多隻先!?
==============================================
算,唔想離題~="=
如果係格拉而又係玩DB的話,在地震同骨頭回力鏢兩者之間個人覺得地震點都好用D吧......
與其用骨頭回力鏢+皮可斯,不如用地震+小刺鳥強攻 =o=
即使係兩者對戰,好明顯係後者會佔優吧~
在一般的對戰情況,雖說皮可斯可以用提升技,但能否有機會成功使用都係一個大問題~
基於皮可斯的出現率頗高,容易被針對都係一大麻煩.......
事實上,在DB戰用得皮可斯+格拉就要有被敵人雙震清場的心理準備 =w=
再且,格拉唔用地震的話,在DB戰的殺傷力都大減啦.....
仲有,那10%的唔中機率總會在最重要關頭出現的 orz

[ Last edited by 幸運星 on 2005-11-17 at 01:40 AM ]
作者: BENNY2    時間: 17/11/2005 01:40 AM
>>>別人講影分,你就講必中招,這算甚麼?為反而反嗎 .___.?
>>不過玩地震的話用togetic我都冇野好講
>我只是講出個可能性= =...我冇反對佢用小刺鳥囉= =嗯
作者: ilovetomato    時間: 17/11/2005 01:57 AM
Originally posted by BENNY2 at 2005-11-17 01:40 AM:
>>>別人講影分,你就講必中招,這算甚麼?為反而反嗎 .___.?
>>不過玩地震的話用togetic我都冇野好講
>我只是講出個可能性= =...我冇反對佢用小刺鳥囉= =嗯

總結一下.....
各有各好處la........
不過好處邊面多D 就有目共暏吧~
作者: Kimo    時間: 17/11/2005 09:23 AM
Originally posted by 幸運星 at 17-11-2005 01:34:

算吧.....我的皮可斯被人命要加冰封過無數次了 XD
/me esc~

早就見他本人用過了,效果不算差吧~=D
並不認同.....雙方兩隻皮可斯用6次宇宙力量的局面見過太多了 =.=...

DB最多也是用宇宙力量玩防,影分得黎人地夾你兩野都死了...
作者: ilovetomato    時間: 17/11/2005 10:32 AM
Originally posted by Kimo at 2005-11-17 09:23 AM:

DB最多也是用宇宙力量玩防,影分得黎人地夾你兩野都死了...

唔通你宇宙力量 對手圍你會唔死 ?
影分得黎人地夾你兩野都死了 <-- 你當影分無用嗎 ? 對手一定打中我嗎 ?
作者: Kimo    時間: 17/11/2005 12:33 PM
Originally posted by ilovetomato at 17-11-2005 10:32:

唔通你宇宙力量 對手圍你會唔死 ?
影分得黎人地夾你兩野都死了 <-- 你當影分無用嗎 ? 對手一定打中我嗎 ?

皮可用完宇宙力量,雙防已經升左,人地自然會打你愈黎愈少
但影分不同宇宙力量,影分起碼要用3~4次才能見效,影分又不會升防,在這段期間人地圍你1~2round就必死無疑了
作者: ilovetomato    時間: 17/11/2005 01:58 PM
Originally posted by Kimo at 2005-11-17 12:33 PM:

皮可用完宇宙力量,雙防已經升左,人地自然會打你愈黎愈少
但影分不同宇宙力量,影分起碼要用3~4次才能見效,影分又不會升防,在這段期間人地圍你1~2round就必死無疑了

你唔彩先34 見效
好多時12round 就已經得了
皮可用完宇宙力量 <- 皮可 速又唔係高 用宇宙力量之前都受創傷吧
作者: 甲斐剎那    時間: 17/11/2005 09:37 PM
影分身在DB很矛盾
防/特防高的pm用,速不足,圍攻通常不用一會即香(請注意是DB,DB比較注重速度,別用1vs1的角度)
1-2次閃到是自己好運別人惡運....,真是在DB用,隊友用原地配合吧
但樓上說了,有原地又常見的,5隻手指頭也夠數,估都估到,易被針對,易被防範

速度高的pm用,防低,比防高的更難用,更需隊友配合
而且有速度在DB還會影分嗎,攻吧-.-(部分戰術外)
作者: ilovetomato    時間: 18/11/2005 10:41 AM
Originally posted by 剎那 at 2005-11-17 09:37 PM:
影分身在DB很矛盾
防/特防高的pm用,速不足,圍攻通常不用一會即香(請注意是DB,DB比較注重速度,別用1vs1的角度)
1-2次閃到是自己好運別人惡運....,真是在DB用,隊友用原地配合吧
但樓上說了,有原地又常見的,5隻手 ...

DB比較注重速度 <-- 比較注重速是你吧 , 唔通其他hp ,型的pm 用左db 就一定輸?

但樓上說了,有原地又常見的 <-- 唔玩原地的話 樓主個team 用化fly 唔用原地都得 只要格拉有保護就可

而且有速度在DB還會影分嗎,攻吧-.-(部分戰術外) <-- 你都講部份戰術la 即係影分不可無視, 證明速度玩影分都有優勢
作者: 幻藍    時間: 18/11/2005 11:49 AM
影分乃賭rp物
速度玩影分無可否認有一定優勢
頭幾次閃到只是你好運
影分一般用不夠3次也不會見效
db中被圍攻時 , 被打中的概率也大了
影分在db的實用性和保險性實在有點.......
作者: BENNY2    時間: 18/11/2005 05:50 PM
Originally posted by yipoke at 2005-11-17 12:40 AM:

現在才發覺樓主是Nido...^^
討論是評team...不是骨好定震好...= =

你係誤導人地以為係討論骨定震好喎...=.=
仲話我離題...似係你改變議題多d...[E-Ang]
作者: ilovetomato    時間: 18/11/2005 07:48 PM
Originally posted by BENNY2 at 2005-11-18 05:50 PM:

佢係建議左樓主用地震後
你之後話地震唔夠骨好喎..........
唔係你離題嗎?
作者: ilovetomato    時間: 18/11/2005 07:49 PM
Originally posted by 可愛的兔兒 at 2005-11-18 11:49 AM:
影分乃賭rp物
速度玩影分無可否認有一定優勢
頭幾次閃到只是你好運
影分一般用不夠3次也不會見效
db中被圍攻時 , 被打中的概率也大了
影分在db的實用性和保險性實在有點.......

你玩防戰已經係rp物 了......
玩防戰一比對手命要就死得
作者: BENNY2    時間: 18/11/2005 08:22 PM
Originally posted by ilovetomato at 2005-11-18 07:48 PM:

佢係建議左樓主用地震後
你之後話地震唔夠骨好喎..........
唔係你離題嗎?

必定要是說骨和震的嗎?= =
你喜歡的話你可以話爆瓦好d...
我話地震唔夠骨好是評team來的...
我沒說過要大家討論或比較...
只是突然佢話係討論緊震同骨...
我都唔知咩事= =

地震同骨係各有各好= =
sb明顯地骨好...
況且他的是sb吧...[E-Str]
作者: BENNY2    時間: 18/11/2005 08:32 PM
Originally posted by ilovetomato at 2005-11-18 07:49 PM:

你玩防戰已經係rp物 了......
玩防戰一比對手命要就死得

哇= =你說那6%來比rp?= =
防戰的rp成份6%...
影分頭兩回合的rp成份...= =
作者: ilovetomato    時間: 18/11/2005 08:35 PM
Originally posted by BENNY2 at 2005-11-18 08:22 PM:

必定要是說骨和震的嗎?= =
你喜歡的話你可以話爆瓦好d...

唔通一隻格拉可以無地系招?
作者: ilovetomato    時間: 18/11/2005 08:37 PM
Originally posted by BENNY2 at 2005-11-18 08:32 PM:

哇= =你說那6%來比rp?= =
防戰的rp成份6%...
影分頭兩回合的rp成份...= =

往往e 6% 就要WIN 同LOST 的關鍵
作者: 甲斐剎那    時間: 18/11/2005 09:01 PM
樓上請用編輯

>>比較注重速是你吧 , 唔通其他hp ,型的pm 用左db 就一定輸?
我冇講過,別自打嘴巴,而且我重申一次,別用1vs1的角度去看DB
1隻打一隻與2隻圍一隻的差別很大
所以盾牌除了能力夠外還要有戰術配合,不然兩隻速比你高的圍攻除時完蛋
所以DB才有一堆1vs1沒有戰術

>> 唔玩原地的話 樓主個team 用化fly 唔用原地都得 只要格拉有保護就可
格拉地震威力明顯比化飛高,而且照你說,化飛是隊友,更沒問題
DB通常會先針對較易死的對象,化飛帶保護亦很常見
而且格拉物防有些微優勢,見特攻的換走便好

>>你都講部份戰術la 即係影分不可無視, 證明速度玩影分都有優勢
看不明嗎....昏
我想說是是影分身別在DB亂用,對方可不是呆子給你用的
原因前一篇說了

>>往往e 6% 就要WIN 同LOST 的關鍵
有6%好運但還有最多94%是惡運阿,自己衡量一下(笑)

[ Last edited by 剎那 on 2005-11-18 at 09:03 PM ]
作者: yipoke    時間: 19/11/2005 12:20 AM
Originally posted by BENNY2 at 2005-11-18 05:50 PM:

我話格拉可用地震,這不是評team嗎,但你就反對,先至討論e個話題,你唔反對就冇事,又賴我改變議題
作者: 霏    時間: 19/11/2005 12:33 AM
沒啥咪,只是說: 只要題目不離開OU team 就不艋離題

同一題目可以有不同的意見,大家請專重別人,不要為反對而反對

沒有解釋或意思的post會被刪除
作者: BENNY2    時間: 19/11/2005 12:47 AM
Originally posted by yipoke at 2005-11-19 12:20 AM:

我話格拉可用地震,這不是評team嗎,但你就反對,先至討論e個話題,你唔反對就冇事,又賴我改變議題

哇= =你改變左走黎賴我都有ga= =
唔通話我引誘你改變啦喎= =?
你唔話你自己控制唔到?= =orz

一來我之前是說皮可在team中可能較好你先至話我所謂「離題」...
二來我冇反過對用地震[E-Swe]...= =
三來我認為討論是大家有權發發言...講講自己意見...
討論有不同意見才是有意義的討論...
不然就只不過是個問答罷了...還有什麼意思= =
我反對有何不當= =???至少我都有極少的理句支持...
冇理由一定要我順你意= =

(以上皆是說理,沒要爭吵的意思^^")
作者: Kimo    時間: 19/11/2005 12:55 AM
格拉SB用骨而DB用地震
因為SB替身常見,用骨可破,所以用骨
但DB替身不常見,地震又是全體攻擊招,所以用地震

成件事都係評緊樓主隻格拉,只係視乎樓主玩SB定DB而已
試問幾時有離開過「評team」這話題?
作者: BENNY2    時間: 19/11/2005 01:08 AM
Originally posted by Kimo at 2005-11-19 12:55 AM:

成件事都係評緊樓主隻格拉,只係視乎樓主玩SB定DB而已
試問幾時有離開過「評team」這話題?

只是他說我離題= =
作者: 幻藍    時間: 19/11/2005 01:28 AM
Originally posted by BENNY2 at 2005-11-19 01:08 AM:

只是他說我離題= =

這個問題不太重要吧.....=.="""

===================
地震命中威力有保障 , db打全場 , 是可靠的攻擊招
而骨回命中稍遜 , 但擁有破sub的功能 , 威力不比地震差 , 多是針對式地使用
用哪個就視乎樓主所期望的是什麼效果....
以上是廢話orz

[ Last edited by 可愛的兔兒 on 2005-11-19 at 02:23 PM ]
作者: ilovetomato    時間: 20/11/2005 03:41 PM
我要求lock post..
一 : 宜家已經離題
二: 樓主好耐已無出voice......... ,此topic 已經無意義
三: 開始變做罵戰了............

歡迎光臨 香港寵物小精靈村落 論壇 (https://proxy.archiver.hkpnve.pokebeacon.com/)Powered by Discuz! X3.2