香港寵物小精靈村落 論壇

標題: 努力值問題 [打印本頁]

作者: £戩§    時間: 16/9/2005 05:16 PM
標題: 努力值問題
比方說 我有一隻比卡超 我提升他的速度努力值 速度升到225(最高點?)速度在升等時最多加七速但到我想升特攻努力值時 打那這加特攻努力值的怪 速度竟+2~3
我想問:如果想升速麼時 是否不只把努力值升到最高 而家還要一直打該努力值的精靈 還有 如一直打那些怪不是很難升嗎 我是否中間出錯 我還想知道你們把一隻寵物小精靈升滿一種努力值後 立該轉升另一個努力值 情況是否和我一樣

[ Last edited by £戩§ on 2005-9-16 at 05:18 PM ]
作者: 00000.0    時間: 16/9/2005 07:09 PM
努力值是升lv時計算入能力上的,升爆了後你怎打or打什麼,能力升2的就升2
無可否認打升速的寵時在未爆努力前+數量是特別多,但爆了後你升其他or再打加速的都不會再+7的了
作者: luf0ll    時間: 16/9/2005 07:32 PM
[fly]其實講開努力值,我都想問,d人成日話練252攻,252速,6hp,我想問練果6努力值有咩用??[/fly]
作者: 00000.0    時間: 16/9/2005 07:45 PM
Originally posted by luf0ll at 2005-9-16 07:32 PM:
[fly]其實講開努力值,我都想問,d人成日話練252攻,252速,6hp,我想問練果6努力值有咩用??[/fly]

[fly]是因為每4努力在lv100可計成1能力(小數全歸零)升爆255後最多加63,但升252都係63,所以可以留6來使令一項加一[/fly]
作者: ghost    時間: 16/9/2005 07:49 PM
益返一個能力??????加多一個得一個.............不過其實好像無咩分別似的........
WHY.............你地個係咁FLY D字???
作者: luf0ll    時間: 16/9/2005 07:52 PM
Originally posted by ghost at 2005-9-16 07:49 PM:
益返一個能力??????加多一個得一個.............不過其實好像無咩分別似的........
WHY.............你地個係咁FLY D字???

因為好玩先咁玩姐......加一能力值好少姐.....冇用呀
作者: 00000.0    時間: 16/9/2005 07:53 PM
Originally posted by ghost at 2005-9-16 07:49 PM:

[fly]有得加不是很好嗎?反正無害又唔算煩......fly是跟他的,他fly住問我怕企定答佢會睇唔到[/fly]
作者: luf0ll    時間: 16/9/2005 08:05 PM
Originally posted by 00000.0 at 2005-9-16 07:53 PM:

[fly]有得加不是很好嗎?反正無害又唔算煩......fly是跟他的,他fly住問我怕企定答佢會睇唔到[/fly]

[fly]但係得加得果一有咩用喎....比你有多一都唔會變超人啦,我飛呀飛~你睇唔睇到我呀??[/fly]
作者: BENNY2    時間: 16/9/2005 08:07 PM
有d人睇1睇得好重...
1...有時戰鬥時可能輸在1...
作者: 00000.0    時間: 16/9/2005 08:08 PM
Originally posted by luf0ll at 2005-9-16 08:05 PM:

[fly]但係得加得果一有咩用喎....比你有多一都唔會變超人啦,我飛呀飛~你睇唔睇到我呀??[/fly]

[fly]雖然唔係超人,不過有時1hp可以救命的,差一都是有分別呀,有亦無害嘛,
你怕麻煩的話是沒所謂的,你不志在可以不理,差別通常唔會好明顯[/fly]
作者: luf0ll    時間: 16/9/2005 08:11 PM
Originally posted by 00000.0 at 2005-9-16 08:08 PM:

[fly]雖然唔係超人,不過有時1hp可以救命的,差一都是有分別呀,有亦無害嘛,
你怕麻煩的話是沒所謂的,你不志在可以不理,差別通常唔會好明顯[/fly]

[fly]係呀.....一係唔明顯好似你隻獸有169攻同170攻可以話係冇分別,所以果一可以唔練吧??[/fly]
作者: £戩§    時間: 16/9/2005 11:34 PM
我現在升鐵甲犀牛 我隻野大約升左100點攻既努力值 但係而家升都係+2~3攻既=.=
回番最前的回覆 那升2~3點和沒有升努力值有什麼分別= =
作者: Kimo    時間: 16/9/2005 11:43 PM
Originally posted by luf0ll at 16-9-2005 20:05:

[fly]我有一次同人打2vs2,我死剩毒雙同雷彈,佢死剩雷鳥,跟住3隻野一齊用Protect,我諗住毒雙Protect再雷彈炸死雷鳥,點知Protect失效(第2次連續用),最後我隻毒雙炸剩1HP先贏到[/fly]
作者: £戩§    時間: 20/9/2005 09:18 PM
再一問 如果當我想升努力值的寵叫a
我首先放左a出黎 之後我用隻b黎打死隻寵 a會唔會加努力值
作者: PlayerSaber    時間: 20/9/2005 09:24 PM
Originally posted by Kimo at 2005-9-16 11:43 PM:

[fly]我有一次同人打2vs2,我死剩毒雙同雷彈,佢死剩雷鳥,跟住3隻野一齊用Protect,我諗住毒雙Protect再雷彈炸死雷鳥,點知Protect失效(第2次連續用),最後我隻毒雙炸剩1HP先贏到[/fly]

[fly]你的運氣也太好了吧..................................但有時, "1"也是關鍵[/fly]
作者: £戩§    時間: 21/9/2005 06:25 PM
Originally posted by £戩§ at 2005-9-20 09:18 PM:

邊個答到我呀= =
作者: sing1993    時間: 21/9/2005 06:38 PM
Originally posted by £戩§ at 2005-9-21 18:25:

邊個答到我呀= =

[fly]會阿.....(為什麼我會知道?[/fly]

[ Last edited by sing1993 on 2005-9-21 at 06:42 PM ]
作者: BENNY2    時間: 21/9/2005 07:18 PM
就算是用學習裝置都可以有努力值(是每人一份,不是分半)
作者: 幸運星    時間: 22/9/2005 01:33 PM
Originally posted by £戩§ at 2005-9-20 09:18 PM:

當然會吧.....曾經何時不少人都係用這方法練努力值~
不過,而家D人貪方便通常會使用學習裝置~=D
作者: £戩§    時間: 22/9/2005 05:52 PM
Originally posted by BENNY2 at 2005-9-21 07:18 PM:
就算是用學習裝置都可以有努力值(是每人一份,不是分半)

咁姐係連隻精靈都唔洗出黎@@?
好正啵
作者: BENNY2    時間: 22/9/2005 06:01 PM
Originally posted by £戩§ at 2005-9-22 05:52 PM:

咁姐係連隻精靈都唔洗出黎@@?
好正啵

係丫,用你最勁o個隻出黎幫升啦~
作者: £戩§    時間: 22/9/2005 08:05 PM
Originally posted by BENNY2 at 2005-9-22 06:01 PM:

係丫,用你最勁o個隻出黎幫升啦~

咁都得= =+真係今日先知..@@
謝謝各位的解答^^"
(順路的話 我想問問什麼是種族值=.="Aucy的網有寫的嗎還有我在Aucy個網睇
【GBA精靈】果時 左手邊有個能力表係咩黎 點睇=-= 仲有個【GBA能力】咪睇打咩寵有咩既努力值既 努力值果排野左手邊有HP 攻 防 特攻 特防同速既數值 咩黎架)
作者: Kimo    時間: 22/9/2005 08:07 PM
我想問問什麼是種族值=.="Aucy的網有寫的嗎還有我在Aucy個網睇
>>種族值基本上劃分了pm的能力,例如超夢有154特攻種族值,所以佢特攻特別高

【GBA精靈】果時 左手邊有個能力表係咩黎 點睇=-=
>>這就是pm的種族值

仲有個【GBA能力】咪睇打咩寵有咩既努力值既 努力值果排野左手邊有HP 攻 防 特攻 特防同速既數值 咩黎架)
>>打倒lee隻pm後會得到相應的努力值
作者: £戩§    時間: 23/9/2005 04:30 PM
Originally posted by Kimo at 2005-9-22 08:07 PM:
我想問問什麼是種族值=.="Aucy的網有寫的嗎還有我在Aucy個網睇
>>種族值基本上劃分了pm的能力,例如超夢有154特攻種族值,所以佢特攻特別高

【GBA精靈】果時 左手邊有個能力表係咩黎 點睇=-=
&g ...

oh....thank you
Orz
我有隻鐵金暴龍升攻努力255同埋特防255
係咪好似有d唔合理= =?
作者: £戩§    時間: 24/9/2005 06:45 PM
我諗到一個問題...如果我有5個學習機器 裝晒落我要升果d精靈度 之後搵隻勁寵黎幫佢地升努力值 當我升努力值果d野係+1 咁係咪5隻一齊+@@???
作者: luf0ll    時間: 25/9/2005 11:01 AM
Originally posted by £戩§ at 2005-9-24 06:45 PM:
我諗到一個問題...如果我有5個學習機器 裝晒落我要升果d精靈度 之後搵隻勁寵黎幫佢地升努力值 當我升努力值果d野係+1 咁係咪5隻一齊+@@???

首先我諗我應該話比你知,只要吸到經驗值的話,都會加到努力值orz
作者: zero2005    時間: 25/9/2005 04:04 PM
我想問點先可以知到自己努力值係幾多,同埋點知自己打怪會升咩努力值?
作者: luf0ll    時間: 25/9/2005 06:38 PM
Originally posted by zero2005 at 2005-9-25 04:04 PM:
我想問點先可以知到自己努力值係幾多,同埋點知自己打怪會升咩努力值?

打咩獸升咩努力值aucy有講,不過想知練到幾多就冇人會知,因為努力值係隱藏的東東

歡迎光臨 香港寵物小精靈村落 論壇 (https://proxy.archiver.hkpnve.pokebeacon.com/)Powered by Discuz! X3.2