香港寵物小精靈村落 論壇

標題: 飼育家請進 - 關於生蛋 [打印本頁]

作者: lun1995    時間: 9/12/2014 12:01 PM
標題: 飼育家請進 - 關於生蛋
我係生蛋哩方面的確係新手 所以入黎答我既朋友..希望你地唔好介意我問到篤... ><

我睇完以下哩個教生蛋既POST都依然唔係好明有D地方...
「回歸原點的精靈飼育家嗎(?),那只是打破一切暴力飼育法」
https://proxy.archiver.hkpnve.pokebeacon.com/forum.php?mod=viewthread&tid=120568
我唔明既地方係「3.孵蛋的方向與目標」 個原理..

我想生隻5V對項/6V既火神蟲 請問我接下來應該點做?
(5V對項= HP,D,SA,SD,SP) 性格: +速-攻
我現在有2隻3V,2隻4V既火神蟲(退化版):
1: SA,SD,SP (女)
2: HP,A,SA,SP (男)
3: A,D,SA,SD (男)
4: D,SA,SP (女)
有紅線 有不變石 但係冇強制遺傳單項個體值果6件道具

希望各位可以解釋清楚比我聽><
新手想靠自己練成自己dream team 唔想靠r人地5v寵
作者: loktinl    時間: 9/12/2014 12:09 PM

首先 你要知火神蟲d種族值 你再看你dv有無係最強果到 有就放紅線 同埋性格有無加洛最強果到 如有就比不變石  最後我吾明你講咩強制遺傳單項個體值果6件道具

(不變石+紅線)從2V起,先以同步+不變石固定性格,再一步步3V->4V->5V
因沒強制遺傳,遺傳概率只有強制遺傳的約25%,起步較為費時間。   e個係叫你搞好d性格先

(強制遺傳+紅線)從2V起,強制遺傳一項,3V->4V->5V,到達5V後再孵蛋出正確性格再生出完美5V
比方法1.更快到達5V,但很可能在5V掙扎性格很久,但亦不少概率出現6V  直接用紅線上5v      紅線- 攜帶該道具的神奇寶貝生蛋時,子代的6項個體值中的5項會隨機遺傳親代雙方的對應個體值。   

作者: lun1995    時間: 9/12/2014 12:12 PM
loktinl 發表於 9/12/2014 12:09 PM
首先 你要知火神蟲d種族值 你再看你dv有無係最強果到 有就放紅線 同埋性格有無加洛最強果到 如有就比不變石 ...

以下道具在キナンシティ (Kiloude City)的バトルハウス (Battle Maison)以16BP換,
「パワーウエイト」(Power Weight):強制遺傳HP
「パワーリスト」(Power Bracer):強制遺傳攻
「パワーバルト」(Power Belt):強制遺傳防
「パワーレンズ」(Power Lens):強制遺傳特攻
「パワーバンド」(Power Band):強制遺傳特防
「パワーアンクル」(Power Anklet):強制遺傳速
作者: loktinl    時間: 9/12/2014 12:17 PM
你用紅線會快d  你打對戰拿bp 不如去生蛋 有可能5v先 再用生到果5v再生 直到ko
作者: lun1995    時間: 9/12/2014 12:20 PM
「紅線- 攜帶該道具的神奇寶貝生蛋時,子代的6項個體值中的5項會隨機遺傳親代雙方的對應個體值。 」

其實哩個我唔明 拿假設係母親帶紅線
咁子代係遺傳母親 定係遺傳父親&母親?
因為佢寫得唔係好清楚 - 會隨機遺傳親代雙方的對應個體值
究竟係剩遺傳帶紅線果個親代既6項其中5項定係遺傳晒父&母既12項其中5項?
作者: loktinl    時間: 9/12/2014 12:21 PM
你找果POST係由2v開始 如果用紅線係難5v 不過你有4v同3v  好大機會有5v 之後用5v再生 生到你想有未ok
作者: formulachan    時間: 9/12/2014 12:21 PM
佢係講你冇咩V就放咩V落去
E.G. 你而家隻(1)有SA,SD,SP
冇HP同D, 你就搵隻有HP同D既同(1)生蛋
但你冇單一個種有齊HP+D,咁就要做多一步
先用(1)同(2)生蛋
生到有HP,SA,SD,SP 4V之後
再同有D既(3)或(4)生

Btw,你性格固定左未?
作者: loktinl    時間: 9/12/2014 12:29 PM
姐係你生左佢 佢d個體值中有5個係來自 father and mother 完
作者: leocyc2006    時間: 9/12/2014 12:58 PM
一隻有3,4V既放紅線
另一隻有一項前者無既V強制遺傳果項
咁樣係咪會快好多?
有5V之後就刷性格...
作者: Ken    時間: 9/12/2014 01:23 PM
對我黎講
我會先鎖性格
之後再生5V
只用紅線+不變石
生蛋出速未必會比紅線+強制遺傳單項個體慢

假設未鎖性格
先將4V男同百變怪生
之後再因應生出黎既性別去生
重點係慢慢換蛋種
要生5V其實比你想像中快
作者: Laradox    時間: 9/12/2014 02:17 PM
lun1995 發表於 9/12/2014 12:20 PM
「紅線- 攜帶該道具的神奇寶貝生蛋時,子代的6項個體值中的5項會隨機遺傳親代雙方的對應個體值。 」

其 ...

我一開始都有依個誤解,你誤會左紅線ge作用,
紅線ge作用並唔係強制遺傳持有戈個父/母其中五項個體,
佢ge作用只係將原本ge遺傳機制(先從父挑選一項能力遺傳,然後從母挑選一項能力遺傳,最後隨機從父/母挑選一項,即係總共遺傳"3項")變為先從父挑選一項能力遺傳,然後從母挑選一項能力遺傳,再從父挑選一項能力遺傳,然後再從母挑選一項能力遺傳,最後隨機從父/母挑選一項,即係總共遺傳"5項"。

持有喺父定母都唔會影響個改變,不過通常母親成功遺傳性格ge機率高d,所以會要母親持有不變石,然後紅線放喺父親度。

作者: leocyc2006    時間: 9/12/2014 02:38 PM
Laradox 發表於 9/12/2014 02:17 PM
我一開始都有依個誤解,你誤會左紅線ge作用,
紅線ge作用並唔係強制遺傳持有戈個父/母其中五項個體,
...

唔好意思...
有個小問題....
以你咁講..我理解係紅線令子女係父同母分別隨機遺傳total 5項個體啦
咁你係用左不變石
假設我唔用不變石用強制遺傳fix左其中一項,而另一隻就用紅線
咁total係遺傳5項定6項??
作者: Laradox    時間: 9/12/2014 02:40 PM
leocyc2006 發表於 9/12/2014 02:38 PM
唔好意思...
有個小問題....
以你咁講..我理解係紅線令子女係父同母分別隨機遺傳total 5項個體啦

咁樣都係5項,不過原本係隨機揀五項遺傳,而家會變成五項入面固定左一項,其餘隨機四項遺傳。
作者: lun1995    時間: 9/12/2014 02:47 PM
re leocyc2006 5v之後刷性格係點刷 可唔可以講detail d 新手好多野唔識><
作者: Ken    時間: 9/12/2014 02:52 PM
不變石鎖性格由BW2開始已經係100%

leocyc2006  所講既刷性格
應該係不停生 生到岩性格為止
但係咁做浪費時間
所以我比較鍾意一開始鎖左性格先
作者: lun1995    時間: 9/12/2014 02:55 PM
re ken 我未鎖性格 我唔明你下面果段 可5可以detail><
作者: Ken    時間: 9/12/2014 02:58 PM
鎖性格其實即用不變石強制遺傳性格
多數都係用百變怪去鎖
因為只要可以生蛋既精靈 都可以同百變怪生蛋

作者: lun1995    時間: 9/12/2014 03:06 PM
咁即係要捉d性格岩用既百變怪la 明明地啦:)
作者: leocyc2006    時間: 9/12/2014 03:23 PM
lun1995 發表於 9/12/2014 02:47 PM
re leocyc2006 5v之後刷性格係點刷 可唔可以講detail d 新手好多野唔識>

唔好意思= =
你唔好聽哂我講先- -"
因為其實我除左XY無玩....
但其實都無咩時間去刷個體...
我都係純睇你POST出黎篇精華帖學緊-= ="
大家交流下咁解- -HAHA
作者: leocyc2006    時間: 9/12/2014 03:46 PM
Ken 發表於 9/12/2014 02:52 PM
不變石鎖性格由BW2開始已經係100%

leocyc2006  所講既刷性格

Let's say 我有而家隻野用DexNav捉返黎係3V
我有岩性格既百變怪
即係你意思係我紅線裝係隻3V度
不變石裝係百變怪身上,,,
之後係咁生,生到4V再用4V裝紅線同百變怪生
之後再生5V岩性格...????(個人不追求6V,因為性格點都有一項係減)
係咪咁.我理解有無錯...請指教...@@
作者: Ken    時間: 9/12/2014 03:53 PM
leocyc2006 發表於 9/12/2014 03:46 PM
Let's say 我有而家隻野用DexNav捉返黎係3V
我有岩性格既百變怪
即係你意思係我紅線裝係隻3V度

其實點生取決於你隻百變怪幾V
如果你隻百變怪0~2V
基本上鎖完一次性格之後
就可以用生出黎個隻生
如果你隻百變怪係5/6V
直接生就可以
作者: leocyc2006    時間: 9/12/2014 04:08 PM
Ken 發表於 9/12/2014 03:53 PM
其實點生取決於你隻百變怪幾V
如果你隻百變怪0~2V
基本上鎖完一次性格之後

睇黎又係要靠DexNav捉隻3V或以上百變怪好D....
又要性格岩....
作者: leekt1991    時間: 9/12/2014 06:32 PM
我想問下百變怪係邊到捉?
作者: Laradox    時間: 9/12/2014 06:55 PM
leekt1991 發表於 9/12/2014 06:32 PM
我想問下百變怪係邊到捉?

要騎拉帝搵Mirage Island.
作者: leocyc2006    時間: 9/12/2014 07:06 PM
係邊個位置架...有無限定時間先出現?
作者: Laradox    時間: 9/12/2014 07:19 PM
leocyc2006 發表於 9/12/2014 07:06 PM
係邊個位置架...有無限定時間先出現?

每日過12點,所有Mirage Spot會刷新一次,如果你唔連上wi-fi的話,每一日就只會多一個新ge Mirage Spot,
只要一連上wi-fi,自己個地圖就會將其他人ge Mirage Spot都加入來。

就咁喺地圖上係見唔到的,你要騎拉帝周圍飛,通常Mirage Spot都係喺最外圍,你會見到有粒紅色光點喺上空,但亦都有Mirage Spot喺地圖中間ge海上面。
作者: sonico8987    時間: 9/12/2014 07:39 PM
生蛋生活又開始,
作者: leocyc2006    時間: 9/12/2014 08:36 PM
Laradox 發表於 9/12/2014 07:19 PM
每日過12點,所有Mirage Spot會刷新一次,如果你唔連上wi-fi的話,每一日就只會多一個新ge Mirage Spot, ...

岩岩CONNECT WIFI唔見有= ="
係咪要有大家FC既人先得...
作者: Laradox    時間: 9/12/2014 08:40 PM
leocyc2006 發表於 9/12/2014 08:36 PM
岩岩CONNECT WIFI唔見有= ="
係咪要有大家FC既人先得...

唔需要,你連wifi係咪PSS 個Internet都連左?
新聞個頁有冇新郵件?
同埋oras重有FC?
作者: leocyc2006    時間: 9/12/2014 10:37 PM
Laradox 發表於 9/12/2014 08:40 PM
唔需要,你連wifi係咪PSS 個Internet都連左?
新聞個頁有冇新郵件?
同埋oras重有FC?

乜無咩= =?
我果次同FD交換要入左FC先得...
作者: Laradox    時間: 9/12/2014 11:23 PM
leocyc2006 發表於 9/12/2014 10:37 PM
乜無咩= =?
我果次同FD交換要入左FC先得...

FC戈度我搞錯左d野 sorry
作者: leocyc2006    時間: 9/12/2014 11:24 PM
Laradox 發表於 9/12/2014 11:23 PM
FC戈度我搞錯左d野 sorry

搵到D島了.THX@@

歡迎光臨 香港寵物小精靈村落 論壇 (https://proxy.archiver.hkpnve.pokebeacon.com/)Powered by Discuz! X3.2