香港寵物小精靈村落 論壇

標題: 另類恰雷姆(番版超夢夢X) (求評) [打印本頁]

作者: Penny2013    時間: 14/6/2014 09:21 AM
標題: 另類恰雷姆(番版超夢夢X) (求評)

恰雷姆 全國編號308

特性: 瑜珈神力

技能:
幻象斬
吸收拳
急凍拳
健美

道具: 恰雷姆Mega石

棄意念頭錘及飛膝撞不用(不是百分百命中及有反作用)

而幻象斬 吸收拳 急凍拳威力則不高

作者: Penny2013    時間: 16/6/2014 09:34 AM
求評plz thx
作者: HimTE    時間: 16/6/2014 05:12 PM

你想點樣評 又唔知你係打乜格式 隨住格式唔同都會有唔同既打法

不過就咁講招式既話,我認為健美並唔適合用於呢隻身上,因為就算mega左既防3角(hp防特防)都係脆到傻
雖你可以話佢既弱點唔多,只係怕飛鬼妖3屬,但係好多強力攻擊既寵用本屬都一擊殺佢(仲有唔好唔記得宜家打橫行既新一代火雀)
再加上你本身隻野唔低攻,就算用番本屬較為低攻既吸收拳都可以一擊殺252hp mega袋獸,證明其實唔需要加攻都可以有好大輸出

如果你係講緊單打,傳統4攻招:吸收拳/飛膝撞+幻象斬/思念頭錘+(冰拳/雷拳/子彈拳 3選2)都已經好夠,前2格係本屬(揀邊招請自行取捨,各有各好處),後2格用黎增加打擊面同時針對部分熱門寵,不過以上都係建議,當中可能因應戰術/隊伍等等原因而有變動

講到雙打既話,呢隻都有良好雙打support技能如下馬威,快速防禦等等

======
其實你可以打詳細少少.. 就咁放幾個招名就叫人求評想點
作者: abbozto    時間: 16/6/2014 07:12 PM
雙打的話我偏好用夢特(精神感應)
例如和烈咬同場的話可以先視乎情況決定mega進化或否
精神感應下馬威+地震,其他精靈組合同理
但性格加速減特攻無誤
快速防禦嘛……現時多數變成防炎隼了,不過好像很容易被讀然後熾熱推進/鬼火吧?

健美即是加物攻物防那招變化技?
有時候那招叫封門/巨大化,畢竟譯名不少
作者: HimTE    時間: 16/6/2014 07:19 PM
abbozto 發表於 16/6/2014 07:12 PM
雙打的話我偏好用夢特(精神感應)
例如和烈咬同場的話可以先視乎情況決定mega進化或否
精神感應下馬威+地 ...

其實可能未必比人讀到,因為呢隻野既出現率係極其低,我都係岩先查隻野先知原來佢識快速防

其實我唔建議用呢隻打雙打support位 淨係vgc入面已經有1隻可以完美取代佢->mienshao

只不過我都係咁岩拉落去個圖鑑網到見到有下馬威同快速防我先講下 lol

歡迎光臨 香港寵物小精靈村落 論壇 (https://proxy.archiver.hkpnve.pokebeacon.com/)Powered by Discuz! X3.2