香港寵物小精靈村落 論壇

標題: 寫apps [打印本頁]

作者: 龍崎 連    時間: 26/5/2014 07:24 PM
標題: 寫apps
明日(27/5)要電腦考試、不過好似完全没有上課一樣(一知半解)、點好重要寫apps T.T
作者: Mr.狼    時間: 26/5/2014 10:22 PM
所以......你想人地點幫你?
如果真係希望有人幫既話可能簡單講下要寫D咩apps,定係......你只係純粹想發泄下?

作者: 龍崎 連    時間: 27/5/2014 07:26 AM
Mr.狼 發表於 26/5/2014 10:22 PM
所以......你想人地點幫你?
如果真係希望有人幫既話可能簡單講下要寫D咩apps,定係......你只係純粹想發泄下 ...

我故會寫game
作者: 路比    時間: 27/5/2014 12:36 PM
你起碼都是說說用甚麼程式寫甚麼遊戲吧
作者: sapphire    時間: 27/5/2014 06:02 PM
看到這樣特別的topic名進來看看
這根本不是求助帖吧,連什麼OS什麼APPS什麼details也沒有
作者: 龍崎 連    時間: 27/5/2014 08:07 PM

我而加中三用着這wed:
http://ai2.appinventor.mit.edu/
寫先。(所以先要堂上做)
不過下年就要寫碼
作者: elvis    時間: 28/5/2014 03:08 AM
不要說中三程度,到中六我猜也不會要求很高吧…?
說要寫game到結果也可能只是要你加幾個按鈕並且做輸出這樣的程度
問1+1等於多少然後計分也可以當成遊戲…
嘛,始終要看你老師要求怎樣了

至於App Inventor 2嘛…
直接用java code寫android apps的我表示這反而看不懂
作者: Mr.狼    時間: 28/5/2014 01:08 PM
嗯...在下孤陋寡聞了,竟然有個咁User-friendly既application
哩個application其實只要跟果堆parameters輸入問題唔大,最重要係要考慮你隻game 個logic,即係building blocks
首先,你隻game會唔會應用animation sprite先?(如果只係一D簡單既遊戲如估數字既話,就可以唔洗用canvas draw,不過相信你想你果隻唔會咁簡單
不過就算要用canvas,哩個app既functions有限,game logic同運算都可能唔可以太複雜 (我只係大約睇過有D咩classes同functions,building blocks 既functions望落都夠用,而且睇黎貌似有robot AI 玩 @^@
......嗯,不竟對哩個apps唔係幾熟,詳細既依家未必話到俾你聽

不過,如果係初學寫apps既,哩款絕對推薦使用
(當初直接對著Eclipse寫android既我簡直係被堆code煩到非常討厭......

歡迎光臨 香港寵物小精靈村落 論壇 (https://proxy.archiver.hkpnve.pokebeacon.com/)Powered by Discuz! X3.2