香港寵物小精靈村落 論壇

標題: [轉貼]XY隱藏3神獸捕獲地點,特性效果判明 [打印本頁]

作者: ho915    時間: 17/1/2014 11:21 AM
標題: [轉貼]XY隱藏3神獸捕獲地點,特性效果判明
本人只純轉貼內容而已
這3神獸和MEGA拉帝兄妹只是有數據資料存在,並不能在遊戲中遇見/捕捉,看看好了

轉自TGBUS:http://bbs.tgbus.com/thread-5363985-1-1.html

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

原文地址:
http://www.reddit.com/r/pokemon/ ... ormation_regarding/
http://www.friendcodes.com/forums/6th-generation/224798.htm

DIANCIE/VOLCANION/HOOPA As of January 04 2014, the locations to catch these Pokemon have been revealed by the French Hackers:
Diancie: -Will be caught using an event called: Couriway Ticket. The train from Couriway City will take the player to the new area
Hoopa: -Will be caught through an event having to do with the Lumoise City Ghost Girl. The little boy at the Lumoise City Train Station says that “there should be something around here[on the ground]”, talking about some charm that is in relation to Hoopa
Volcanion: -Will be caught in the Kalos Power Plant after going through a puzzle to connect all of the entrances. The event item will be called: Plant Key
Each of the three Pokemon have a starting level of 55

Abilities:
Hoopa: -Ability is: Impractical. This move makes opponents moves miss every other turn. This ablility can be bypassed by: Mold Breaker Teravolt and Turboblaze
Volcanion: -Ability is (supposedly): Steamed-Up, which gives it an EXTRA 40% boost to its STAB Move Set
Diancie: -Special Ability: Shining Jewel, which powers up special moves if there is no weather effects in play

翻译(神兽名暂以属性来代替):
1月4号时,法国黑客放出了这三只神兽的捕获地点(方式)

岩仙Diancie:会出现在事件【连理镇的车票】中,连理镇(Couriway レンリタウン)的火车会把玩家带到一个新的区域

鬼超Hoopa:会出现在事件【对光华市的幽灵女孩必须做些什么】中,光华市( Lumoise City ミアレシティ)车站里的小男孩说:“这里的周围有什么东西(地面上)”,然后获得某个跟鬼超有关系的符文

水火Volcanion:在通过一个连接卡洛斯发电站的所有入口的迷宫后可以抓到,这个事件的道具被称作【电厂钥匙】

这三只精灵的初始等级都是55级

特性:

鬼超Hoopa:无实体
这个特性可以让对手的技能,每隔1个回合miss一次,破格,垓级电压,涡轮火花可以无视该特性

水火Volcanion:强力蒸汽(据说)
这个特性给予本系技能,额外40%的伤害,(也就是本系修正为1.5x1.4=2.1)

岩仙Diancie:闪耀宝石
当场上无天气时,特殊攻击增强(具体倍率不知道)

顺便放出根据图中数值计算的种族(可能有误差,大致了解范围就行了):

水火 80/110/130/110/100/70
岩仙 50/100/145/100/145/60
鬼超 90/100/70/130/130/80

http://bbs.tgbus.com/thread-5333987-1-1.html
附上之前吐槽放出的专属

Diancie 岩\仙 专属技能

钻石风暴: 岩石系物理攻击。创造出一大堆钻石砸向敌人,一定机率提升使用者的物防
威力:100 命中:95

Hoopa 超/鬼 专属技能

次元洞 超能力系特殊攻击 前一回合消失,下一回合攻击,无视保护/看破. (遂风提供译名)

威力:80 命中:---

Volcanion 专属技能

蒸汽喷发 水系特殊攻击。有可能致对手烧伤.

威力:110 命中:95

以上内容都是黑客破解所得,随时可能被修正,因为官方还未正式放出
黑客破解也不意味着烧录和xy的修改之类要开始泛滥,毕竟不是人人都有黑客的本事,这种破解显然还未普及并民间化
作者: 改邪歸正    時間: 17/1/2014 11:27 AM
早就覺得卡洛斯發電站唔係咁簡單...
本身有四個入口但得一個可以入(劇情)
其餘三個要另外一條KEY先可以通過
作者: BrotherFong    時間: 17/1/2014 11:34 AM
坐等伸手族(新手族)無視頂樓字句問點捉
作者: 捕風雪影    時間: 17/1/2014 11:35 AM
鬼超個隻屈機............
作者: alht91    時間: 17/1/2014 12:08 PM
作者: 文    時間: 17/1/2014 12:11 PM
鬼超那個特性也太OP了吧...
配合獨有技, 幾乎沒有打中他的機會了
作者: Ken    時間: 17/1/2014 01:19 PM
我一直覺得發電廠冇咁少野玩
但係超鬼特性太強了吧= ="
作者: 01749    時間: 17/1/2014 01:30 PM
破格眾表示:
MEGA鯉魚龍向鬼超神發來賀電
作者: ckhon    時間: 17/1/2014 01:30 PM
我估任天  又玩野

會唔會,一隻係X版,一隻係Y版....兩隻加埋先出第三隻???

估係係空洞...同發電廠...仲有一隻會係邊?
作者: arwai    時間: 17/1/2014 02:23 PM
鬼超那個特性也太OP了吧...
配合獨有技, 幾乎沒有打中他的機會了
\"文xx 發表於 17/1/2014 12:11 PM
配保護都屈
本系又無視佯攻
作者: Ken    時間: 17/1/2014 02:42 PM
話說
不要防守會唔會打得中鬼超
作者: alht91    時間: 17/1/2014 03:20 PM
作者: BrotherFong    時間: 17/1/2014 03:50 PM
應該打得中,
另外必中技例如魔幻葉、燕返我諗應該都得 ?
心眼、鎖定應該都得
alht91 發表於 17/1/2014 03:20 PM

對於這類技能的實戰成效,我笑而不語
波導彈還可以接受,問題他是鬼系

雖說好似異常強大,但現階段未肯定技能細節,
比如說只限攻擊技能MISS,但依然受狀態技能影響之類,
再講,學唔到保護既怪係有先例:神柱王

而且專屬技能對惡系(比如本作之一的Y神)無效,還用我說嗎
作者: GHYJNB4    時間: 17/1/2014 03:51 PM
嘩!我都估到邊有可能得3隻咁少,原來中有,這3隻都好似好勁...
作者: Kwan    時間: 17/1/2014 04:29 PM
新寵@@~希望快D出等XY唔好咁少寵!
作者: 文    時間: 17/1/2014 05:32 PM
配保護都屈
本系又無視佯攻
arwai 發表於 17/1/2014 02:23 PM

有大馬桶為學不了保護的先例
可能他也是這樣...

總之這樣的特性實在太OP 了
作者: alht91    時間: 17/1/2014 06:09 PM
作者: BrotherFong    時間: 17/1/2014 06:26 PM
回復 17# alht91

根據smogon OU rule,Evasion Clause
縮小,影分,沙遁,雪遁都係禁用的,
主要原因是此類技能不需要技術,運氣成份重,影響到正常競賽,
不符合平等競賽原則,所以是禁用的,
不過光粉並沒有被禁用
作者: 95806788    時間: 18/1/2014 01:55 PM
總係覺得呢三隻野係非一般的怪雞....
但係可能繪畫好睇D
作者: floatfloat    時間: 19/1/2014 01:20 AM
題外話
好多人一方面禁縮小/影分,同時怨恨光粉、沙遁、雪遁,
一方面指必中技無用,
我覺得係有d問 ...
alht91 發表於 17/1/2014 06:09 PM

因為D人想留住高威力既招式秒殺對手, 禁左縮小,影分就可以大大實現佢地既慾望
作者: floatfloat    時間: 19/1/2014 01:20 AM
總係覺得呢三隻野係非一般的怪雞....
但係可能繪畫好睇D
95806788 發表於 18/1/2014 01:55 PM

希望唔好要去日本睇電影先有得拎/捉喇
作者: 改邪歸正    時間: 19/1/2014 01:36 AM
希望唔好要去日本睇電影先有得拎/捉喇
floatfloat 發表於 19/1/2014 01:20 AM

如果係幻之精靈...10隻有9隻都係要睇電影先有...再唔係就要等N年一次配佈...
( 話說黑白1+2 WIFI配佈真是少得可憐 )
作者: 95806788    時間: 19/1/2014 01:06 PM
如果係幻之精靈...10隻有9隻都係要睇電影先有...再唔係就要等N年一次配佈...
( 話說黑白1+2 WIF ...
改邪歸正 發表於 19/1/2014 01:36 AM

我估三隻都係要睇電影架啦 因為三個都要有物品觸發劇情

但係今集D傳說寵物小精靈呢....
作者: BrotherFong    時間: 19/1/2014 01:09 PM
因為D人想留住高威力既招式秒殺對手, 禁左縮小,影分就可以大大實現佢地既慾望
floatfloat 發表於 19/1/2014 01:20 AM

依呢個講法,
除以代之既就係比D唔識玩既人實現無腦取勝既慾望
作者: alht91    時間: 19/1/2014 01:43 PM
作者: BrotherFong    時間: 19/1/2014 02:44 PM

回復 25# alht91

先講混亂誘惑並不在banlist之內詳情可以參考:
http://www.smogon.com/xyhub/tiers

提到分別,我先留下一道思考題,
妞拉可以學噪音,可以學劍舞,為何單打通常都係配劍舞而不是噪音?
相信這點不難理解

向對手施放這類型的狀態技能並不一定有實際收益,有時候甚至要冒一定風險,
最典型的就是魔反特性,而且即使中了,只要換走就可以解除,誘惑更別說了,連施放也成問題,
然後回來沙遁,雪遁特性,肯定不會單獨使用從而提高成效,
而且一旦開始就幾近進入無敵狀態,
但足以破壞遊戲性,打過NPC賺連勝就會明白這點
其技術含量,肯定是0,維護這戰術的人,我對他們的評價笑而不語

至於你其他提到的,
冰伊貝只能夠玩夢特?這是對的,烈咬陸鯊雪妖女同理,
其他既招式,其附加特效並不可以作為有效戰術,
其作用英文解釋就是icing on the cake,
低命中高傷害的招式是可以由使用者自行去衡量,這些都不至於破壞遊戲,
更進一步的,這些不安定因素甚至是遊戲的好玩之處

最後寄語看到這邊的同好,
如果有時間上來村落,也應該要有時間上外國討論區,了解外邊的世界,
村落是個好地方,但高手再多,也只能算一個小天地,
不跳出自己的框架,只會成為井底之蛙
作者: alht91    時間: 19/1/2014 04:20 PM
作者: floatfloat    時間: 19/1/2014 04:33 PM
咁唔禁埋混亂誘惑 ?
混亂50%攻擊成功
沙、雪遁80%
影分三次先50%

而家就係明明係有方法對抗,只係 ...
alht91 發表於 19/1/2014 01:43 PM

不如禁埋唔可以向對方使出2倍或以上傷害既技能啦~~ 咁快秒左人點好玩, 緊係互片10下8下先睇下邊個捱得住
作者: BrotherFong    時間: 19/1/2014 10:18 PM

回復 27# alht91

其實你都講得無錯,對應方法可以好多,即使先不論對應方法,
即使手邊無可以對應既寵,只憑影分最壞情況就是3分1機率打中,
成效不算高,但如此又是返回拼人品這個起點,
這就是跟雙牆最大差別,而且雙牆有時效性,而且依舊可以穩定做傷,也可以用變化技能,
所以我不會認為雙牆過強,不然如此討論下去,就是要禁鬼火,這樣並沒有意義

用閃避的,白賺一回合,在短兵相接既對戰,住住會做成決定性結果,
用一般招式打不中,我可以輸得心服口服,
混亂之類的還可以換走直接破解,自己可以選擇,我選擇不換,拼人品拼輸了我也服,
但故意用閃的,一旦成事對方不能選擇,非要因為總是打不中對方,要大費周章要破解,
也浪費雙方時間,在這個觀點,我認為是勝之不武,
這就是我的立場上認為影分同混亂最大差別

熱湯既問題,我從來不認為對手在可以選擇既情況下會留物攻手上場,
因此我不在此討論人品問題

然後你提到既“技術要求唔高”既寵,
這些我也用過,但玩過網上對戰就知道,技術不足對方絕對可以讓你毫無發揮機會,
這時候是聯防,配合,判斷,心理戰等等雙方技術表現,絕非可以無腦用就可以

長久討論下去,我相信不會有結果,
我作為smogon追隨者,我會嚴格遵守他們所編寫的對戰規條,
當然也希望身邊既人也會跟隨,不過不代表我會強迫別人必須要認同,
比如就閃避規條在smogon也有正反雙方討論過,並不是每個人都認為是對的,
上邊既理解,也許只能說服我,並不足以說服別人,
不過我永遠不強迫其他人必須也要信服,在此我希望在這個問題上結束討論,
假使你不認同我的觀點,我也不至於要阻止你在對戰中使用
作者: 柊.David    時間: 19/1/2014 11:08 PM
點解有人會話鬼劍係低技術產物
究竟講呢句野出黎果個人有冇用過鬼劍
知唔知用佢係幾考先讀技巧同識唔識捉對方心理
定係佢次次見到鬼劍都輸, 所以就老屈佢
作者: 01749    時間: 19/1/2014 11:44 PM
點解有人會話鬼劍係低技術產物
究竟講呢句野出黎果個人有冇用過鬼劍
知唔知用佢係幾考先讀技巧同識唔識捉 ...
Tamaki David 發表於 19/1/2014 11:08 PM

鬼劍相對廚袋火雀技術含量的確較高
但佢本身既先天優勢令佢對住好多野
都好有條件強化
唔認為佢非常低技術
亦唔認同佢稱得上非常技術向
如果話廚袋火雀係上上既無腦廚寵
鬼劍起碼都中上至上下
作者: alht91    時間: 19/1/2014 11:51 PM
作者: BrotherFong    時間: 20/1/2014 12:15 AM
回復 31# 01749

火雀最大問題係對上岩眾,
而且強化也很需要挑時機,也要幫忙刷釘才可以安心上場,
相比起使用,難度在於隊伍配合,
我對上過一次,對方放火雀上場,我換禿鷹,他sword dance,
下回合brave bird,不過最後被我欺詐反殺

回復 32# alht91

劍舞燕返都講得出,看來我已經無回應既必要,
由尾數上泥第二段,更是反映你根本無實質對戰經驗
作者: 01749    時間: 20/1/2014 12:21 AM
回復  01749

火雀最大問題係對上岩眾,
而且強化也很需要挑時機,也要幫忙刷釘才可以安心上場,
相比 ...
BrotherFong 發表於 20/1/2014 12:15 AM

火雀係中後期無腦收人頭既好手
禿鷹目前環境係幾煩
作者: alht91    時間: 20/1/2014 12:25 AM
作者: 柊.David    時間: 20/1/2014 12:36 AM
打NPC連勝?
OK你繼續
我一向唔鍾意同人咬
作者: BrotherFong    時間: 20/1/2014 12:50 AM
回復 34# 01749

我網上同人打,
我係用攻專火雀,禿鷹負責用defog開路,
火雀後期一上場,無人能擋

之於禿鷹,試過對方上鬼劍被我欺詐打死之後逃跑了,
呢team改過幾次之後勝率有一半半吧,不過都OK有成功感
作者: alht91    時間: 20/1/2014 01:12 AM
作者: 柊.David    時間: 20/1/2014 01:25 AM
睇黎講野原來係只需要基於任何一人既言論就可以亂吹
之後比人話啦, 就指住人地話「係佢衰炸! 唔關我事, 就算我亂吹你都唔可以話我!」
完全明白

唉~ 都唔知講黎有咩意義
作者: Ken    時間: 20/1/2014 01:30 AM
回復 38# alht91

必中技當然有其價值
但當比起其他威力高既招式
作用的確不大
作者: alht91    時間: 20/1/2014 01:31 AM
作者: 柊.David    時間: 20/1/2014 01:45 AM

嘩咁都叫同樣既準則?
一個人為左要個落台階真係咩都UP得出

順帶一提我覺得小哥達好屈機
既然影分都要禁, 不如BAN埋小哥達啦
作者: Ken    時間: 20/1/2014 01:55 AM
講真
必中技威力真心唔高
對我泥講
我寧願用吹吼/黑霧順手針對接力隊仲好

PS:我曾經試過對方用左3次影分 我1個RP彈打死左
作者: alht91    時間: 20/1/2014 10:04 AM
作者: 柊.David    時間: 20/1/2014 10:15 AM
唔知係我邊句野令到你以為我唔清楚你既立場係咩
不過我而家個重點係「你用你果堆所謂既強寵去證明影分唔應該禁」係錯
劍鬼只係一個例子, 你搞清楚先好

我提出小哥達既用意係影射緊你既言論
你連比喻都唔識睇?

最後, 原來你只係停留係打BP身上, 我忽然覺得我打咁多字真係好天真好傻
你究竟知唔知人地個規則係點用, 用係邊
先入為主到呢
作者: alht91    時間: 20/1/2014 11:52 AM
作者: 01749    時間: 20/1/2014 12:03 PM
唔知係我邊句野令到你以為我唔清楚你既立場係咩
不過我而家個重點係「你用你果堆所謂既強寵去證明影分唔應 ...
Tamaki David 發表於 20/1/2014 10:15 AM

但足以破壞遊戲性,打過NPC賺連勝就會明白這點
其技術含量,肯定是0,維護這戰術的人,我對他們的評價笑而不語

呢段係方兄講既
所以唔理佢本身口誤又好點都好
alht91係邏輯上方向正確
作者: 柊.David    時間: 20/1/2014 12:04 PM
人地講既係NPC用影分帶黎既非技術性
而你係講緊你用一堆你認為好屈機既寵係好無腦

所以話你根本一開始就唔岩頻道
同埋我要強調一點, 唔理你打NPC打到升仙都好, 你以人VS人既規則去睇打NPC已經係錯, 反之亦然
作者: alht91    時間: 20/1/2014 12:17 PM
作者: 01749    時間: 20/1/2014 12:18 PM
人地講既係NPC用影分帶黎既非技術性
而你係講緊你用一堆你認為好屈機既寵係好無腦

所以話你根本一開始 ...
Tamaki David 發表於 20/1/2014 12:04 PM

npc運氣有加成係常識
如果單論以npc論證影分非技術性亦都唔太準確

btw
講野和氣d好
作者: BrotherFong    時間: 20/1/2014 12:36 PM
我必須澄清一點,
我提出影分破壞遊戲性,並不是因為其強大,而是令人厭惡,
事實上的確未試過因為NPC用影分害我連勝中斷,
但同是為了一場勝利,卻花費了很多不必要時間,所以我是贊成對戰閃避規條

當然正如上邊所說,跟人打與跟NPC打根本是兩回事,
所以人與人之間對戰是否有閃避規條,
有人贊成,也會有人反對,所以討論是不會有結果,
而我只是依規條對戰
作者: alht91    時間: 20/1/2014 12:43 PM
作者: 柊.David    時間: 20/1/2014 12:44 PM
唔好再講NPC, 呢個由頭到尾都唔係我個論點黎, 我冇咩可能下下都幫到人傳話, 你要問就等佢回應你
我只係想指出, 你果堆所謂既強戰術, 同影分跟本係冇得比
所以先會有果個規則出現, 同禁神獸既原理相似
如果你要用必中技能去打低呢個論點, 就唔該你睇睇必中技能本身既缺點

我由頭到尾都冇話支唔支持個規則
但係我覺得你將咩都扯埋一齊講既言論好唔掂
所以先以鬼劍做例子, 希望你明我想講咩
點知結果就係, 你既方向角度完全扭曲
作者: alht91    時間: 20/1/2014 01:12 PM
作者: 柊.David    時間: 20/1/2014 01:19 PM
你地既帖我係全部睇哂, 我只係見有人解釋極都唔肯聽, 仲要搵第二D唔關事既戰術黎駁

我亦唔多費唇舌, 只問一句
「閣下對耐久高、反制力強之物既影分有何看法?」
作者: alht91    時間: 20/1/2014 01:24 PM
作者: 柊.David    時間: 20/1/2014 01:33 PM
即係有一定程度既攻擊力, 而唔係好似壺壺咁

另外個人請求, 回覆我果陣直接打就得, 我會睇到, 你下下引用我搞到我狂收通知, 好煩
作者: BrotherFong    時間: 20/1/2014 01:50 PM
一定程度既攻擊力,耐久高、反制力強之物

短時間沒想出來,
不過反倒是想到縮小,地球投神蛋
縮小還是提高兩級閃避呢
作者: alht91    時間: 20/1/2014 07:52 PM
作者: 柊.David    時間: 20/1/2014 10:32 PM

其實你唔一定要諗到坦克型PM, 單係由好似雷鳥呢種就算剋制佢都未必秒到佢既PM黎用影分已經好屈
即係佢可以係正常情況下都已經好有打擊力, 影分完全可以當係一個外掛, 令你防不勝防
如果影分完仲有攻擊強化技就更加恐怖

同埋你需要留意一點, 就係影分學習面太廣, 幾乎所有PM都學到
即係話好多PM都可以解決到你所提出既破解方法
例如鬼系已把不要防守既怪力無視、遲鈍特性唔受挑撥影響, 天然特性令你冇辨法強化突破等
你根本唔會知人地邊隻PM會用影分, 邊隻唔用
當然如果你一隊入面帶齊哂呢D技巧既話, 人地點影分都冇你乎,
但係你又有冇諗過, 當你帶齊哂呢D技巧, 你個隊伍結構仲會有幾完整呢?
規則既出現就係要將D影響力過大既野BAN左佢, 影響力同強係冇直接關係, 而係呢樣少數既野既存在, 令到大部分人都要配合佢而作出改變, 而且唔改變就幾乎等於輸

吹飛等迫換技巧並非解決方法, 只係暫時無視, 隻野未死你一日都未可以安樂
作者: longtianmo    時間: 20/1/2014 11:38 PM
期待資料片,都打穿了
作者: floatfloat    時間: 21/1/2014 02:27 AM
睇清楚係邊個用BP幫影分扣「幾乎無敵」依頂高帽
再叫我繼續

虛心請教,我是新手,
起影分之類提 ...
alht91 發表於 20/1/2014 01:12 AM

因為d人鐘意用戰烏無懼多過必中既燕返囉
咁你影子分身令人地戰鳥無懼打你唔中, 而且用燕返又一下秒唔死你, 咁咪難d打贏你{:3_61:}
作者: 01749    時間: 21/1/2014 02:55 AM
因為d人鐘意用戰烏無懼多過必中既燕返囉
咁你影子分身令人地戰鳥無懼打你唔中, 而且用燕返又一下秒唔死 ...
floatfloat 發表於 21/1/2014 02:27 AM

點解你可以成日跳出黎抽水又冇POINT...
你係咪成日比人秒有怨恨?
就算戰鳥都未必秒到人啦
作者: ~ 流星*索羅亞克    時間: 21/1/2014 08:27 AM
在下期待官方的資料中!
作者: die3434    時間: 21/1/2014 04:38 PM

再期待也去不了日本呀...
我猜8成又是電影配送的......
話說,XY也是一堆迷地方...
Route14 的騙錢鬼屋
Chamber of Emptiness
Dendemille Town 的風車內部
不能進的發電所
Couriway Town & 大城的謎之訊息
Route22 上方去不到的路(有很多腳印的)
老實說,一開始看到主城(Lumiose City)的大水渠的時候,我還以為會有個地下世界
↗(想來是被Boss博士當實驗室用了)

((...因為我不擅長和人對戰,所以大量回複我就無視了..(跑))
作者: Rufess    時間: 21/1/2014 10:03 PM

歡迎光臨 香港寵物小精靈村落 論壇 (https://proxy.archiver.hkpnve.pokebeacon.com/)Powered by Discuz! X3.2