香港寵物小精靈村落 論壇

標題: RP大爆發帖(1L+75L更新, RP傳說了) [打印本頁]

作者: GodHandX    時間: 3/1/2014 04:28 PM
標題: RP大爆發帖(1L+75L更新, RP傳說了)

話說本人在XY世代之前從未試過育蛋, 一直想試試, 於是從今天開始四出尋找FC, 過了不久便幸運地找到了一個百變怪Friend Safari(在其他論壇找到的, 在此壇感覺少之又少), 就開始一輪捕捉了, 捉了約12隻後, 竟發現捉了一隻4V百變怪!!! (防, 特攻, 特防, 速V, 美中不足的是性格+特防-特攻, 特性也是普通特性......但對我而言也是一流蛋種了) 不知道我是不是大驚小怪了, 但是對我而言今天真是一個好開始 希望大家也像我一樣能有RP大爆發

在幾次更新後發現能加一個新部份了
色違蛋Count: 3 -> Marill (17/1/2014,64L)+Shroomish (17/1/2014,73L)+Timburr (29/1/2014,75L)
作者: arwai    時間: 3/1/2014 06:19 PM
百變怪岩v就好啦
生蛋可以佢上紅線
對象捉岩性格就得
作者: Kwan    時間: 3/1/2014 08:14 PM
恭喜哂~你可以捉返隻岩性格既百變怪~先同高v百變怪生到高v~再生返岩性格!
作者: Ken    時間: 3/1/2014 08:38 PM
回復 3# Kwan

其實應該生左岩性格先再生高v會好D
作者: musicwing    時間: 3/1/2014 10:01 PM
其實呢度都有, 10月中剛發售時FC交流帖很熱鬧的, 我都有2個ditto FC, 宜家大部分人都+哂要既FC, ditto FC既人又FULL左100個, +上個帖升左上置頂, 少人留意/成功互加姐...

我的是HP, 特攻, 特防, 速V~

雖然可以快速生高v野, 但你生過就會發現, 性格比個體對唔對項更重要, 鎖性格生蛋效率更高, 特性呢家野係XY, 只要你隻母係你要既特性, 生出黎真係9成9都係果個特性(普特, 夢特就~60%遺到岩特性啦), 但唔係就真係GG, ditto又唔常用來打, 性格, 特性唔太重要, 都係捉齊要用既性格係第一步果陣遺岩個性格, 唔駛係25個入面抽姐
作者: GodHandX    時間: 3/1/2014 10:14 PM

先謝過各位大大的建議
其實小弟已經有一些概念, 頗為認同musicwing大的意見, 我也是計劃一直在生蛋過程中保留不變石+命運紅線的組合, 可是始終是理論, 希望在實踐時能順利吧
P.S. 之後捉到一隻+速-攻, 3V (HP雙防)百變怪, 速特攻型的生產路線基本上是固定了
作者: GodHandX    時間: 4/1/2014 02:57 PM
更新一下近況
Add了幾個新FC, XY火鳥, 伊貝, 一些龍系等Friend Safari入手
第一次生蛋, 用了約1~2小時生出了完美5V對項鬼斯(+速-攻)
作者: ho915    時間: 4/1/2014 03:56 PM
狩獵的4V百變我有都3隻
HP雙防速, 雙攻物防速, 物攻雙防速
用4V百變去生蛋都很快生出成品
生了4V種,我就拿另一隻4V百變去補沒有的V項
生出了不同V項的母公種就可以捨棄百變

4V百變是什麼性格其實都不太重要(當然如果是常用的性格如+速-特攻就比較好)
因為有各種性格的同步特性精靈在箱子裡都很易解決(抓要生精靈種類時用)
用同步抓了各種性格的百變怪也能方便遺傳性格

不過自從銀行出來有人送了6V異國百變給我之後就沒碰過那幾隻4V百變了
但一直異國生蛋都從沒出過閃...sad

作者: GodHandX    時間: 4/1/2014 04:06 PM
回復 8# ho

我的鬼斯是先以隨手捉的鬼斯通(Destiny Knot)和HP雙防V,+速-攻百變(Everstone)生, 每5隻蛋一輪, 自帶火焰身驅XY火鳥, 第一輪生了兩隻2V鬼斯便把鬼斯通換掉, 下一輪就出了3V, 接着把兩隻都換掉, 用3V鬼斯(Everstone)和以上提及的4V百變(Destiny Knot)生了一輪便生出了完美5V鬼斯了
作者: martincyc    時間: 4/1/2014 04:49 PM
回復 8# ho

個人偏好用6V異國同蛋組PM生   比較容易控制特性 尤其普特
同百變生普特PM  如果普特有兩種   咁兩個特性機率係50/50
如果係同同蛋組男PM生  咁兩個特性機率係80/20  80係母方普特
作者: ho915    時間: 4/1/2014 05:06 PM
我的鬼斯是先以隨手捉的鬼斯通(Destiny Knot)和HP雙防V,+速-攻百變(Everstone)生, 每5 ...
KingofDragon 發表於 4/1/2014 04:06 PM

對啊,我之前都跟你差不多
5蛋一輪就去查個體
有紅線真的很快生好
最快也是兩至三輪搞定
個人偏好用6V異國同蛋組PM生   比較容易控制特性 尤其普特
同百變生普特PM  如果普特 ...
martincyc 發表於 4/1/2014 04:49 PM

在XY生蛋,後代遺傳母方(指遺傳精靈種類一方)特性機率挺高的
即使是跟百變怪生蛋也是,就算跟普特PM生蛋也不會只是一半機率遺傳特性
不過生夢特性,就算普特只有一個,機率也沒那麼高,因為只有一個普特也內置slot1, 2
作者: eric9130    時間: 4/1/2014 07:49 PM
狩獵的4V百變我有都3隻
HP雙防速, 雙攻物防速, 物攻雙防速
用4V百變去生蛋都很快生出成品
生了4V種,我就 ...
ho 發表於 4/1/2014 03:56 PM

6v百變唔怕係修改????

唔知點解,我覺得補項係最容易出第1隻6v....
但如果真正想生對項5v/6v,都係用兩隻6v容易d...
作者: Ken    時間: 4/1/2014 07:53 PM
回復 12# eric9130

其實6v百變就算係修改又點- -"
反正都係生蛋用
作者: eric9130    時間: 4/1/2014 07:57 PM
回復  eric9130

其實6v百變就算係修改又點- -"
反正都係生蛋用
ken1ken123 發表於 4/1/2014 07:53 PM

雖然我自己本身就冇所謂..
但我見好多人都話唔鍾意d用修改獸生出嚟既pm...
作者: ho915    時間: 4/1/2014 09:07 PM
6v百變唔怕係修改????

唔知點解,我覺得補項係最容易出第1隻6v....
但如果真正想生對項5v/6v,都係用 ...
eric9130 發表於 4/1/2014 07:49 PM

是熟悉的亂(數)王送給我的,所以不怕
夢火猴之類都是有PGL戶口證明的熟人送蛋種
不過就算用兩隻6V去生,也要大概生到第3箱才有另一隻6V,生6V也很靠運氣
最靠運氣的就是閃光精靈了,我異國生了幾十箱都沒出過閃
現在在清理箱子一大堆垃圾(沒人要的蛋種和之前狩獵區的夢種),無聊的準備試一試連鎖抓閃._.
有銀行箱子就易辦了~~
作者: eric9130    時間: 4/1/2014 09:12 PM
是熟悉的亂(數)王送給我的,所以不怕
夢火猴之類都是有PGL戶口證明的熟人送蛋種
不過就算 ...
ho 發表於 4/1/2014 09:07 PM

原來係亂數啊....

生閃光真係好慘....我生左3個禮拜,出左一隻错項5v閃..
而家仲生緊...
沒人要既蛋種/夢種,可以送比人啊~~
作者: ho915    時間: 4/1/2014 09:27 PM
原來係亂數啊....

生閃光真係好慘....我生左3個禮拜,出左一隻错項5v閃..
而家仲生緊...
沒人 ...
eric9130 發表於 4/1/2014 09:12 PM

對啊,3~5代的他都會亂- -
最近在搞地球投袋獸,不過綠寶石BP比較難賺,他打戰鬥工廠都打到想死了XD

我在平時聊的Q群一般都是互相派送成品
除非是特別球的母蛋種或夢火猴之類吧,如BW2傳來的夢球種
否則他們都直接等收成品而非蛋種了(不過上述的也多是直接等收成品XD)
沒人要的蛋種(+成品)也只有暫時放銀行._. 有空我就會放生處理
作者: eric9130    時間: 4/1/2014 09:35 PM
對啊,3~5代的他都會亂- -
最近在搞地球投袋獸,不過綠寶石BP比較難賺,他打戰鬥工廠都打到想死了XD

...
ho 發表於 4/1/2014 09:27 PM

真係勁啊..我睇完d亂數教學,都唔知點做...>.<...

沒人要既,可以係呢度派送吧~XD
作者: GodHandX    時間: 4/1/2014 09:37 PM
現在刷夢特伊貝是一場惡夢
刷了好幾小時, 就是男夢特對項4V......
作者: ~ 流星*索羅亞克    時間: 4/1/2014 10:59 PM
沒有大量夢特性蛋種和PM的人在此路過(在下在這里跪求夢特蛋種和4v百變怪,希望有好心人送赠給在下)
作者: ho915    時間: 5/1/2014 12:18 AM
真係勁啊..我睇完d亂數教學,都唔知點做...>.
eric9130 發表於 4/1/2014 09:35 PM

我懶得在版區派送
加FC還要約時間上PSS感覺有點麻煩
而且之前找狩獵區重覆區域刪了好友後再加了些熟人,現在9x個好友
要再篩選好友去刪FC也另外要找時間去做
所以才暫時不考慮在版區派送-_-
作者: eric9130    時間: 5/1/2014 11:32 AM
我懶得在版區派送
加FC還要約時間上PSS感覺有點麻煩
而且之前找狩獵區重覆區域刪了好友後再加了些 ...
ho 發表於 5/1/2014 12:18 AM

可以用gts派送的啊~~~
作者: GodHandX    時間: 5/1/2014 12:03 PM
(狀況更新) 以4V夢特男伊貝和4V百變怪生出6V男對項夢特伊貝!!!
作者: ho915    時間: 5/1/2014 01:30 PM
可以用gts派送的啊~~~
eric9130 發表於 5/1/2014 11:32 AM

奇蹟交換更方便,如果不怕換到壞蛋的話
(狀況更新) 以4V夢特男伊貝和4V百變怪生出6V男對項夢特伊貝!!!
KingofDragon 發表於 5/1/2014 12:03 PM

恭喜
不過想要特別球伊貝成品就很難生出來了-_-
作者: 改邪歸正    時間: 5/1/2014 02:24 PM
恭喜
不過想要特別球伊貝成品就很難生 ...
ho 發表於 5/1/2014 01:30 PM

現在還有壞蛋的情況嗎...?
話說我上兩個星期不斷奇蹟交換都未出事過
而家等捉完一隻4-5V百變先試下用奇蹟交換換唔換到夢特火猴
作者: eric9130    時間: 5/1/2014 03:07 PM
恭喜
不過想要特別球伊貝成品就很難生 ...
ho 發表於 5/1/2014 01:30 PM

奇蹟交換都唔知對面係咩人...
倒不如益返呢度d人仲好啦~~~
作者: BrotherFong    時間: 5/1/2014 04:47 PM
之前生隻小山豬,
為了確保係高V,所以用6V圖圖犬,只係估唔到人品差到咁地步...
生左3個box先生完,隻蛋種由1lv.升到40lv.,隻圖圖犬由51lv.升到62lv.﹣ ﹣||
問題係,我仲想生多一種配法,不過已經爆晒箱

順便賣個廣告,有興趣可以去我既交易所同我trade>.^
作者: 改邪歸正    時間: 5/1/2014 06:30 PM
之前生隻小山豬,
為了確保係高V,所以用6V圖圖犬,只係估唔到人品差到咁地步...
生左3個box先生完,隻蛋 ...
BrotherFong 發表於 5/1/2014 04:47 PM

咁快爆箱...而家我都係留蛋種就算...
生左錯5V OR NON 5V都直接 DEL...反正之後都要做...
因為我應該都唔用BANK, 所以得返4個箱可以用, 其他都放晒圖鑑PM
作者: GodHandX    時間: 6/1/2014 09:29 AM
話說6V+4V百變怪生蛋效率奇高, 第一輪4隻個體全是outstanding+出了女夢特對項5V
作者: numind    時間: 6/1/2014 03:18 PM
回復 29# KingofDragon

其實最高效率係兩隻6V咁生,如果你有的話
作者: ho915    時間: 6/1/2014 03:45 PM
而家等捉完一隻4-5V百變先試下 ...
改邪歸正 發表於 5/1/2014 02:24 PM

我認識的人都沒拿到壞蛋
其實都不用怕
奇蹟交換都唔知對面係咩人...
倒不如益返呢度d人仲好啦~~~
eric9130 發表於 5/1/2014 03:07 PM

覺得處理FC有點麻煩
不是十分空閒都不想這樣做-___-
作者: tth1997    時間: 6/1/2014 04:26 PM
而家等捉完一隻4-5V百變先試下 ...
改邪歸正 發表於 5/1/2014 02:24 PM

我換左三-四箱,但壞蛋就未見到,小火龍就常常見到有,

想問大家換得多是否有得儲積分換野
作者: ho915    時間: 6/1/2014 04:38 PM
tth1997 發表於 6/1/2014 04:26 PM

是的
交換精靈有Pokemiles賺
作者: tth1997    時間: 6/1/2014 04:49 PM
是的
交換精靈有Pokemiles賺
ho 發表於 6/1/2014 04:38 PM

Pokemiles可在哪換,如是大城市紅色醫院我b\見到我只有0p= =
作者: 改邪歸正    時間: 6/1/2014 05:01 PM
回復 33# ho

話說PMC果度仲有一個商店準備中, 有冇講會幾時開??
作者: arwai    時間: 6/1/2014 05:17 PM
回復  ho

話說PMC果度仲有一個商店準備中, 有冇講會幾時開??
改邪歸正 發表於 6/1/2014 05:01 PM

時裝店??
你唔夠潮囉
你去買下野,去酒店做下野等就會加
加到某個水平就可以入
例如去精靈球專店(唔知PC得唔得)
係咁買精靈球,但係要1個1個咁買
作者: 改邪歸正    時間: 6/1/2014 06:12 PM

回復 36# arwai

其實我講緊既係PGL有一度係用Pokemiles黎換ITEM...
果個FUNCTION好似叫PMC(有錯請更正)...
而PMC仲有一個準備緊...唔知咩黎,不過我KEEP左29XXX Pokemiles 黎換
作者: ho915    時間: 6/1/2014 11:00 PM
Pokemiles可在哪換,如是大城市紅色醫院我b\見到我只有0p= =
tth1997 發表於 6/1/2014 04:49 PM

Pokemiles主要以交換精靈、對戰方式賺取
銀行雖有miles或BP獎勵,但只有很少,大概幾天才有一次可選領10miles或1BP

大城市南面PC內有NPC可用pokemiles換取道具
不過從PGL換取道具所用的miles點數相對遊戲裡的便宜一半
而且比遊戲裡換道具,額外多了心之鱗片
PGL可批量換購心之鱗片,方便用以回憶招式

但要先在PGL有帳號並綁定遊戲Sync ID
這與下屏PSS系統的Game Sync相關
詳看置頂PGL教學帖
作者: -全-    時間: 6/1/2014 11:10 PM
我換左三-四箱,但壞蛋就未見到,小火龍就常常見到有,

tth1997 發表於 6/1/2014 04:26 PM

話說我成日都係換到小火龍 -__-
係換到無一箱都半箱..
然後岩岩換到隻疑似5v鬼斯(?);
作者: tth1997    時間: 6/1/2014 11:16 PM
回復 39# -全-

我都有換到不少4v-`5vpm,同曰本人換ok大機會高v加有遺技,外國人較少有高v
作者: -全-    時間: 6/1/2014 11:59 PM
回復 40# tth1997
哈哈;
所以岩岩都放走左幾隻錯項奇異種子 XD
如果鬼斯真係5V可能考慮生返隻對項 @@
作者: 改邪歸正    時間: 7/1/2014 12:25 AM
回復 40# tth1997
之前奇蹟交換有日本人比左隻5V夢地龍遺逆鱗, 非常富貴
作者: tth1997    時間: 7/1/2014 07:42 AM
回復 41# -全-
鬼斯我都換到一隻,eng文4v來的,我之前一直都捉不到電鬼,但奇蹟交換
時換到4v的
回復 42# 改邪歸正
龍pm我只見到迷你龍較多,地龍未換到過
作者: 改邪歸正    時間: 7/1/2014 08:46 AM
這隻百變...真係欲哭無淚

登錄/註冊後可看大圖

捉左兩隻4V百變就暫時休息...HYPER BALL丟到手都軟
作者: GodHandX    時間: 7/1/2014 10:14 AM
回復 44# 改邪歸正

同意差點兒就6V了呢話說捉百變不是用Repeat Ball更好嗎?
作者: 改邪歸正    時間: 7/1/2014 10:19 AM
回復 45# KingofDragon
不知道呢...反正百變怪經常只餘下1血, 三個HYPER BALL基本上已經捉到了
作者: GodHandX    時間: 7/1/2014 10:26 AM
回復 46# 改邪歸正

(可能是機率問題呢)1血時用Repeat Ball通常是1個解決
作者: Ken    時間: 7/1/2014 12:54 PM
回復 47# KingofDragon

1血既話其實用紅白球都足夠
作者: martincyc    時間: 7/1/2014 02:27 PM
回復 48# ken1ken123

百變係一血 訓覺再+4倍球先保證100%捉

剩係1血 只係得1/8
作者: numind    時間: 7/1/2014 04:37 PM
回復 49# martincyc

個機率其實點計出黎?
作者: martincyc    時間: 7/1/2014 04:46 PM

回復 50# numind

登錄/註冊後可看大圖

1 血時可簡化為catch rate × bonusball× bonusstatus

CATCH RATE 可以上雪網搵
a如果計完=/大過255 即係保證100%捉到

以DITTO為例  DITTO CATCH RATE 35
如果剩係一血+POKEBALL
a=35*1*1=35
捉到機率=35/255=13.7%

如果剩係一血+POKEBALL+訓
a=35*1*2.5=87.5 (訓 STATUS BONUS 2.5     PARALYSIS為1.5)
捉到機率=87.5/255=34%

如果剩係一血+REPEAT BALL+訓
a=35*3*2.5=87.5 (REPEAT BALL  BONUS 為3 )
捉到機率=87.5/255=103%   即係100%捉到
作者: tth1997    時間: 7/1/2014 09:26 PM
這隻百變...真係欲哭無淚

捉左兩隻4V百變就暫時休息...HYPER BALL丟到手都軟
改邪歸正 發表於 7/1/2014 08:46 AM

可以有助生醒力,我捉的百變怪最多得3v1u==
作者: 改邪歸正    時間: 7/1/2014 10:34 PM
回復 52# tth1997
如果是玩醒力的話...這傢伙已經是超標...
只不過, 這些年...大家都是看V的日子吧
{:3_52:}
作者: GodHandX    時間: 7/1/2014 11:26 PM
U個人認為是可遇不可求現在生蛋都果斷V, 盡量不碰醒力……(還有百變37/42/46也不一定是U呢=.=)
P.S. RP不太好生5VBold對項電鬼弄了大半天, ST不小心練248HP練成了252……崩潰了……
作者: BrotherFong    時間: 7/1/2014 11:29 PM
30級百變怪check U 法:
身上放幾隻要check既百變怪,標記V既能力,
SL,用糖升一級check能力,完~
作者: numind    時間: 7/1/2014 11:38 PM
回復 53# 改邪歸正

為何會是超標@@?
作者: 改邪歸正    時間: 8/1/2014 12:19 AM
回復  改邪歸正

為何會是超標@@?
numind 發表於 7/1/2014 11:38 PM

因為如果大部分都係生5V...醒力唔係龍就係惡吧...
我覺得如果有隻多U既起碼生隻蛋就唔會局限左醒力既屬性又可以令PM個體去到一個高水平吧...

BrotherFong 發表於 7/1/2014 11:29 PM

睇黎要用埋醒力CHECK埋佢係咪真係30 OR 29, 升到51都唔係點計到
醒唔起要學到醒力先CHECK得{:3_54:}
作者: numind    時間: 8/1/2014 12:25 AM
回復 57# 改邪歸正

升一級已經check到
原本係30lv時check到個體係28-30既能力值,升一級之後你check番個體會變左27-29/30-31
所以一睇就會分到係咪U
作者: 改邪歸正    時間: 8/1/2014 12:31 AM

回復 58# numind

咁我大致上都明白了, 3Q各位~
(我開埋AUCY能力模擬器先知有D咁既野){:3_46:}
作者: numind    時間: 8/1/2014 12:32 AM
回復 59# 改邪歸正

其實我都係睇完上面個check u法..
再特登上去試下先發覺原來真係咁易check到
作者: GodHandX    時間: 8/1/2014 07:03 PM
(是久違了的狀況更新呢~)最近生好了女夢特+速-特攻5V對項龍頭地鼠~
作者: GodHandX    時間: 9/1/2014 09:58 PM
BrotherFong 發表於 7/1/2014 11:29 PM

但是有一個問題: 即使check到百變怪的U項, 用Destiny Knot只能強制遺傳5項個體, 有一項是隨機的, 也check不到那些是U項(有V項的場合), 1lv也難用Rare Candy, 那面對覺火這些要求多項U的醒力就麻煩了……
作者: 01749    時間: 9/1/2014 10:06 PM
但是有一個問題: 即使check到百變怪的U項, 用Destiny Knot只能強制遺傳5項個體, 有一項是隨機的, 也che ...
KingofDragon 發表於 9/1/2014 09:58 PM

CHECK到3V之後先問醒力再去大城CHECK
作者: GodHandX    時間: 11/1/2014 03:52 PM
(狀況更新~)用本國PM竟然生出了閃光Marill
作者: BrotherFong    時間: 11/1/2014 03:54 PM
回復 64# KingofDragon

請問人品是如何練成的
作者: GodHandX    時間: 11/1/2014 03:59 PM
回復  KingofDragon

請問人品是如何練成的?
BrotherFong 發表於 11/1/2014 03:54 PM

生5V 2遺Adamant Marill連續3隻對項都是Thick Fat, 該是以耐心(和憤怒)鍊成的
作者: BrotherFong    時間: 11/1/2014 04:05 PM
回復 66# KingofDragon

點解用Thick Fat呢?
用Huge Power不好嗎?傷害不足呀
作者: musicwing    時間: 11/1/2014 04:07 PM
女的是Huge Power後代會高D機率係Huge Power

XY高機率遺傳母方特性
作者: GodHandX    時間: 11/1/2014 04:11 PM
回復  KingofDragon

點解用Thick Fat呢?
用Huge Power不好嗎?傷害不足呀
BrotherFong 發表於 11/1/2014 04:05 PM

我知道所以憤怒值(和RP值)高速上升
女的是Huge Power後代會高D機率係Huge Power

XY高機率遺傳母方特性
musicwing 發表於 11/1/2014 04:07 PM

原來如此我用的是男Huge Power女Thick Fat......不過第1隻對項好像是用雙Huge Power, 殘念......
作者: BrotherFong    時間: 11/1/2014 04:19 PM
原來如此,
對項5V 2遺Adamant Marill有男的嗎,可以分一隻比我嗎

我的交易帖
https://proxy.archiver.hkpnve.pokebeacon.com/viewthread.php?tid=122088
作者: GodHandX    時間: 11/1/2014 04:27 PM
原來如此,
對項5V 2遺Adamant Marill有男的嗎,可以分一隻比我嗎

我的交易帖
BrotherFong 發表於 11/1/2014 04:19 PM

對不起, 我一見不是完美就放生了
作者: BrotherFong    時間: 11/1/2014 04:52 PM
回復 71# KingofDragon

咁唔緊要,祝你繼續好運
作者: GodHandX    時間: 17/1/2014 10:49 AM
(是久違了的狀況更新呢~)用換回來的本國PM斗笠菇又生出了色違
作者: Kwan    時間: 18/1/2014 11:28 AM
恭喜哂~現實中記住做多d好事儲人品
作者: GodHandX    時間: 29/1/2014 05:17 PM
(是久違了的狀況更新呢~)在求對項其間求出了色違Timburr

歡迎光臨 香港寵物小精靈村落 論壇 (https://proxy.archiver.hkpnve.pokebeacon.com/)Powered by Discuz! X3.2