香港寵物小精靈村落 論壇

標題: 進化問題 [打印本頁]

作者: 阿迪仔    時間: 18/12/2013 12:13 AM
作者: Ken    時間: 18/12/2013 12:16 AM
回復 1# 阿迪仔

唔會
所有能力係根據 種族值 性格 努力值 個體值 去計算
作者: 阿迪仔    時間: 18/12/2013 12:20 AM
作者: Ken    時間: 18/12/2013 12:39 AM
回復 3# 阿迪仔

冇錯
就係咁
作者: 阿迪仔    時間: 18/12/2013 12:47 AM
作者: Darklugia    時間: 18/12/2013 07:59 AM
回復 2# ken1ken123

咩系甘架咩
甘用只50lv比卡超 同人地雷超50lv  比.....????
作者: BrotherFong    時間: 18/12/2013 08:04 AM

回復 6# Darklugia

所有能力係根據 種族值 性格 努力值 個體值 去計算
ken1ken123 發表於 18/12/2013 12:16 AM

比卡超同雷超兩者之種族值並唔相同,
因此能力上亦有差別
作者: Darklugia    時間: 18/12/2013 08:12 AM
回復 7# BrotherFong

未系咯
唔同進化種族值唔同
甘我想問火恐龍36唔進
同人地36噴火龍打 會點
作者: BrotherFong    時間: 18/12/2013 08:17 AM
回復 8# Darklugia

其實你有少少誤會左
樓主係問“遲進化”會唔會影響能力值,
而唔係“唔進化”會唔會影響能力值,

根據公式
HP:[(種族值×2+個體值+努力值÷4)×Lv÷100]+10+Lv
攻擊、防禦、特攻、特防、速度:{[(種族值×2+個體值+努力值÷4)×Lv÷100]+5}×性格補正(1.1、1.0、0.9)

因此以上回覆並無誤
作者: Darklugia    時間: 18/12/2013 08:22 AM
回復 9# BrotherFong

我都自己系錯 我又學到野了   
不過我唔系好明樓主問咩 太復習

歡迎光臨 香港寵物小精靈村落 論壇 (https://proxy.archiver.hkpnve.pokebeacon.com/)Powered by Discuz! X3.2