香港寵物小精靈村落 論壇

標題: 加努力意見 [打印本頁]

作者: GHYJNB4    時間: 15/12/2013 11:04 PM
標題: 加努力意見
我想知你們是怎樣分配努力值?
例如:A獸,本身種族值物攻物防高,正常都會加曬依兩項...我想知既係你地會5會加特防來修補該精靈既弱項?
作者: mfray    時間: 15/12/2013 11:48 PM
唔同既用法都有唔同既加法, 你不如講你想練邊隻POKEMON
作者: 月也君    時間: 15/12/2013 11:52 PM
以 暴蠑螈 來說

基本上 有冰系X4的弱點 但反正練了也擋不到一下 倒不如把速度 跟 物攻 練滿 剩下的6就練HP

那是我個人的練法啦

當然也要像2樓一樣 不同精靈有不同的練法

有時會拉平均 極限一樣 再 分開練2~3樣
作者: jasoncheng373    時間: 16/12/2013 02:07 AM
作者: GHYJNB4    時間: 16/12/2013 11:31 AM
我果隻系火神虫,牠強於特攻同特防……但我加左速度同特攻,咁岩嗎?
作者: 月也君    時間: 16/12/2013 02:15 PM
回復 4# jasoncheng373

坦喔 應該會練特防 跟HP? 沖洗Roto.

其實我很少用電鬼 這要問其他人了
作者: 月也君    時間: 16/12/2013 02:16 PM
回復 5# GHYJNB4
其實沒分對錯啦 因為我也是速 特攻
作者: Ken    時間: 16/12/2013 02:33 PM
其實努力值加速度既意義係在於同人鬥快
如果你覺得隻精靈冇咩可能快過人
你可以唔加努力值去速度
作者: hinselfangus    時間: 16/12/2013 10:21 PM
電鬼其實雙防都弱, 加完都未必頂到超能力/惡系一下
倒不如加爆速度同特攻, 快D KO敵人
作者: Ken    時間: 16/12/2013 10:27 PM
回復 9# hinselfangus

電鬼轉左家電雙防唔差
玩盾冇咩問題
作者: wingsan503    時間: 17/12/2013 01:37 AM
電鬼可放手一把練特防卅速,特攻
其實免受地系折磨已好好了
作者: WEST    時間: 17/12/2013 06:35 PM

電鬼 我既用法有幾種
打速專戲法 速度努力練至236 (50LV136速 X 速專1.5=204) 以快過最常見既130速種
其他可以 SA HP
另外我會用下 回血果 努力速度主練HP 同其中1種防  有多SA
單向加耐久方便你單打讀招換怪出埸都安心D

BTW
同種寵都好多唔同打法,
視乎果隻寵係隊中主要工作係D咩 ,
要檔D咩要殺D咩(好似叫定位吧?!)

愚見 有錯請指教=]

歡迎光臨 香港寵物小精靈村落 論壇 (https://proxy.archiver.hkpnve.pokebeacon.com/)Powered by Discuz! X3.2