香港寵物小精靈村落 論壇

標題: 有沒有這種奇怪嗜好 [打印本頁]

作者: 月也君    時間: 15/11/2013 10:41 AM
標題: 有沒有這種奇怪嗜好
大家對精靈組隊之類的有沒有特別的嗜好例如 純伊貝隊啦 6只電鬼隊啦 全鳥樣子精靈的隊伍之類的XDDD

呃或者要全隊男性或者全隊都是用精靈球捕捉之類的哈哈哈
作者: 171P    時間: 15/11/2013 11:10 AM
我有一種特別的嗜好就是全隊的小精靈全部都是用普通精靈球。
作者: BrotherFong    時間: 15/11/2013 11:10 AM
個人曾經有一段時間玩單屬team,
當時主要是苦腦不知玩什麼寵,所以用隨機器抽一隻屬性來組隊,
單一屬性反而一下子就定好了人選,因為選擇本來就不多,
勝率是比較低,不過滿好玩的

6只電鬼這個違反了Species Clause,跟朋友之間玩是可以的

關於精靈球,傳統生蛋都只有一般的精靈球,
雖然這代放寬了這方面的限制,但我還是會忠於紅白精靈球這個原則,
更多的是這集的XY神獸我會挑戰用基本精靈球捕獲
作者: 171P    時間: 15/11/2013 11:13 AM
我捉X版神獸都是用普通精靈球。
作者: ~ 流星*索羅亞克    時間: 15/11/2013 11:22 AM
有,在下曾經有一段時間全隊的小精靈全部都是用普通精靈球的龍系pm!!!
作者: BrotherFong    時間: 15/11/2013 11:25 AM
171P 發表於 15/11/2013 11:13 AM

如果不算上同代續集,近呢幾代包括DP以及BW既封面神獸都係有比較高既捕獲率,
DP封面怪既capture rate是30,BW黑白龍capture rate更有45,反觀其他既只有3,
雖然serebii未有資料但不排除這代XY封面怪捕獲率更高,
再加上這代神獸均有至少3V個體,可以用更少時間抽神獸既性格,個體,還有醒力,
XY野生三鳥還不會使用鳥棲,用普通精靈球也不會浪費太多時間去抽隻好既神獸
作者: 月也君    時間: 15/11/2013 11:27 AM
單一個系隊伍我就只有龍系隊伍XD 除了是抽神獸 比方說是BW2的拉兄用大師球 我都用精靈球XD

6隻電鬼XD 感覺除了我外應該還是有人會玩吧=D
作者: TsuNishi    時間: 15/11/2013 11:34 AM

我玩Y的﹐但捉佢時﹐佢只是黃血(2/5左右)﹐無任何異常壯態﹐1個普通精靈球即捉左…= =""
作者: 171P    時間: 15/11/2013 11:41 AM
標題: 回復 TsuNishi
你都真厲害呀,我用了二十八個普通精靈球先至捉到呀!
作者: Ken    時間: 15/11/2013 01:15 PM
回復 8# TsuNishi

我記得我玩bw2既時候
試過1個普通精靈球捉左冰龍
不過冰龍捕獲率得3
我捉完之後我個friend都呆左
作者: johnsze    時間: 15/11/2013 04:27 PM
我由黃版到依家xy捉神獸全用普通球Ko哂~
作者: ren_chan    時間: 15/11/2013 05:11 PM

X2 我捉超夢果D都是用一個普通球(必捉到)
作者: 棠    時間: 15/11/2013 05:34 PM
想把所有龍都玩一次算「奇怪嗜好」嗎?

P.S. 「玩一次」= 練1隻100 LV
作者: poketrade    時間: 15/11/2013 05:41 PM
組隊要全色違隊/全5V隊
作者: abbozto    時間: 15/11/2013 06:06 PM
奇怪嗜好嗎 ?
三色神全部用 hyper ball, 其他神獸用 luxury ball, 其餘普通球
純粹覺得有一點分別很好

如果不算上同代續集,近呢幾代包括DP以及BW既封面神獸都係有比較高既捕獲率,
DP封面怪既capture rate ...
BrotherFong 發表於 15/11/2013 11:25 AM
有說由於捉神獸成為劇情一部分
例如黑白要捉到黑/白龍然後才跟 N 對戰
因此捕獲率比以往提高了
作者: floatfloat    時間: 16/11/2013 02:44 PM
有男性就全男+全部200yen精靈球
作者: 幻貝    時間: 16/11/2013 03:45 PM
我個人覺得xy封面精靈應該比起前作封面精靈

因為得知是代封面最少3V便想刷一隻較好的

之後嘗試過數次一個200YEN球成功捕獲 (只扣到紅血)

比起黑白的十數個精靈球更為容易
作者: Coelacanth    時間: 16/11/2013 04:02 PM
我以前都係忠於全隊用紅白精靈球的
不過今代孵化可以遺傳精靈球
我轉哂用紀念球,個人覺得幾好睇
簡約得黎又有啲classic feel
只可惜今集能夠直接買到紀念球
變相降低左佢既稀有度

PS.今集封面神獸真係好易捉
我都係用紀念球來嚴選Y鳥
作者: 171P    時間: 16/11/2013 04:17 PM
紀念球居然變成為直接出售真冇引呀!
作者: TSL    時間: 16/11/2013 05:58 PM
我曾經有一排好想組一隊蛇型隊
結果組左阿柏怪美納斯哈古龍之類
同埋我會襯色捉pm
e.g.皮皮用粉色, 草系用等級球
作者: seed0634    時間: 17/11/2013 01:17 AM
以前就鍾意全隊PM必須係男仔
自從識左女朋友之後就唔理係男定係女都照用
作者: 索羅亞    時間: 17/11/2013 10:34 AM
我試過全隊藍色......
喪同人交換色違
作者: 天翔翼    時間: 17/11/2013 10:39 AM
純伊貝隊既路過
作者: ekria    時間: 18/11/2013 04:31 PM
其中一版嘅御3家全部係女!!!!

歡迎光臨 香港寵物小精靈村落 論壇 (https://proxy.archiver.hkpnve.pokebeacon.com/)Powered by Discuz! X3.2