香港寵物小精靈村落 論壇

標題: 買N3DS的煩惱 [打印本頁]

作者: GBA2005    時間: 6/10/2013 10:39 AM
標題: 買N3DS的煩惱
我已有一部日版3DS,但為通訊交換,會買多一部,但只拿來玩PMXY...

現在諗,有時日版配佈「幻之PM」(如NO.647,648)要睇電影先拿到....
而根據經驗,
歐版有時會透過WIFI配佈要日本睇電影先取得的「幻之PM」,
所以本想買歐版,
但見到港版XY原來都會配佈PM(如火稚雞),
心想會不會有可能就算日後WIFI不配布,但只要在香港某些場合參加某些活動便可取「幻之PM」,但當然,因為以往未試過,可能冇都唔定....

所以請問大家,大家覺得買歐版3DS好D,還是港版3DS好D?
作者: babylo    時間: 6/10/2013 10:58 AM
我已有一部日版3DS,但為通訊交換,會買多一部,但只拿來玩PMXY...

現在諗,有時日版配佈「幻之PM」(如NO.64 ...
GBA2005 發表於 6/10/2013 10:39 AM

今集有pokebank,所以吾駛兩部機都可以做到通訊交換
同埋係吾係應該叫美版機正確d?
作者: GBA2005    時間: 6/10/2013 02:01 PM
冇記錯上次美版NO.647,648冇WIFI配送,只得去某指定地點下載,所以只能考慮歐洲版3ds....

另外,雖然有pokebank,但因不能上載道具,且又對通訊進化的pm無效....
所以如想取獨一版本的mega石,只能通訊交換....
作者: cyj9385    時間: 6/10/2013 04:08 PM
冇記錯上次美版NO.647,648冇WIFI配送,只得去某指定地點下載,所以只能考慮歐洲版3ds....

另外,雖然有poke ...
GBA2005 發表於 6/10/2013 02:01 PM

依+連能否交換mega石都唔知……
作者: GBA2005    時間: 6/10/2013 08:22 PM
依+連能否交換mega石都唔知……
cyj9385 發表於 6/10/2013 04:08 PM

好明顯係可以la,如果不能通訊交換時,
則日後與別人通訊對戰時,別人只要偷看你玩什麼版便知用在部分pm中用x mega石還是y mega石,
對戰時好有局限
再者,如不能通訊交換,那圖鑑上便無法集齊全部形態....
作者: legoman    時間: 6/10/2013 09:00 PM
唔可以都唔出奇 佢就係想局你買哂2隻版
作者: babylo    時間: 6/10/2013 09:16 PM
交換pokemon果陣, pokemon身上ge道具係要拎走ga ma,係咪?
作者: justin_chu    時間: 6/10/2013 09:30 PM
交換pokemon果陣, pokemon身上ge道具係要拎走ga ma,係咪?
babylo 發表於 6/10/2013 09:16 PM

唔係...可以有道具...
唔係有D精靈點進化?= =

但pokemon bank就應該唔可以有道具
作者: lhs2674    時間: 6/10/2013 09:37 PM
好明顯係可以la,如果不能通訊交換時,
則日後與別人通訊對戰時,別人只要偷看你玩什麼版便知用在部分p ...
GBA2005 發表於 6/10/2013 08:22 PM

黑白2 都係黑白冰龍在同一個版不能供存呢
作者: babylo    時間: 6/10/2013 10:08 PM

justin_chu 發表於 6/10/2013 09:30 PM

哦~明白,咁pokebank吾可以係有道具係官方講定係你推斷?
作者: Krokodile    時間: 6/10/2013 10:13 PM
回復 10# babylo

It also confirms that you cannot have items on your Pokémon when you send it to Bank, with the items returning to your bag.

官方講
作者: babylo    時間: 6/10/2013 11:27 PM
回復  babylo

It also confirms that you cannot have items on your Pokémon when you send it t ...
Krokodile 發表於 6/10/2013 10:13 PM

got it! thanks for verifying!
作者: 天翔翼    時間: 6/10/2013 11:39 PM
黑白2 都係黑白冰龍在同一個版不能供存呢
lhs2674 發表於 6/10/2013 09:37 PM

呢個係因為道具屬於重要道具唔可以有多過一個,道具係雙向既所以只能夠有一隻合體龍
其實係可以係同一個版召兩種唔同既龍,只係一次只能有一條龍

估計呢次作為裝備道具既mega stone應該好似通常道具咁可以交換
作者: babylo    時間: 8/10/2013 12:05 AM

justin_chu 發表於 6/10/2013 09:30 PM

haha sorry,問錯野,諗住問pokebank,吾係就咁交換pokemon~

歡迎光臨 香港寵物小精靈村落 論壇 (https://proxy.archiver.hkpnve.pokebeacon.com/)Powered by Discuz! X3.2