香港寵物小精靈村落 論壇

標題: 努力值點數一問 [打印本頁]

作者: shuigor    時間: 9/8/2012 12:16 PM
標題: 努力值點數一問
我想問打爛泥怪會+1 努力, 我用+4 hp 努力道具 …再病毒, 應該+10 努力,
即係2 點努力值hp ,點解每次打完hp 都係多1 咁少? 正常?

咁打左25 隻夠250 努力咪即係多25 hp ?
作者: larryyrral    時間: 9/8/2012 12:28 PM
我忘了病毒的計算..但我相信你是有爬過文
99LV升到100LV才會一次過加
低LV就升完努力值的話...只會給你在那個LV最多可額外由努力值加成的能力點
升到100LV才會加完
沒記錯的話是這樣
作者: shuigor    時間: 9/8/2012 12:58 PM
我忘了病毒的計算..但我相信你是有爬過文
99LV升到100LV才會一次過加
低LV就升完努力值的話...只會給你在 ...
larryyrral 發表於 9/8/2012 12:28 PM

原來要升到100LV先會加完...我爬過文但睇唔到呢點...THX
作者: 春之奇蹟    時間: 9/8/2012 02:29 PM
我想問打爛泥怪會+1 努力, 我用+4 hp 努力道具 …再病毒, 應該+10 努力,
即係2 點努力值hp ,點解每次打 ...
shuigor 發表於 9/8/2012 12:16 PM

你要乘埋lv的比例先啱架!
作者: shuigor    時間: 9/8/2012 10:54 PM
你要乘埋lv的比例先啱架!
春之奇蹟 發表於 9/8/2012 02:29 PM

即係點?
作者: 彩虹狙擊手    時間: 10/8/2012 12:38 AM
計算能力的公式:
[(種族值*2+個體值+努力值/4)*現時Lv / 100+5 ]*性格修正

所以4點努力值換1點能力值只限於100Lv的情況,其他Lv會按比例而有所不同,即紅字部份。
順帶一提,HP的計算公式略有不同,但Lv的比例部份相同。
作者: ken188    時間: 10/8/2012 07:35 PM
回復 1# shuigor

係一共加6努力值。病毒只計pm本身努力值x2的,手環的不計的。
作者: 春之奇蹟    時間: 10/8/2012 08:33 PM
回復  shuigor

係一共加6努力值。病毒只計pm本身努力值x2的,手環的不計的。
ken188 發表於 10/8/2012 07:35 PM

病毒係計埋手環先再乘2
作者: shuigor    時間: 10/8/2012 11:39 PM
想問下,例如我係50LV時升晒510點努力,咁我升51-100LV之內,D努力值會慢慢咁俾返我嗎係升級時?
作者: cyrun_ncp827    時間: 11/8/2012 03:38 PM
想問下,例如我係50LV時升晒510點努力,咁我升51-100LV之內,D努力值會慢慢咁俾返我嗎係升級時?
shuigor 發表於 10/8/2012 11:39 PM

紅字係能力值係岩
簡單講 即係你低lv升完努力值時,
因為唔想有"低lv高能"嘅精靈出現
所以會限制住升lv時所加嘅能力值
但當你一路升lv, 每升1lv佢都會比番相應嘅能力值你
而當你去到100lv時, 就會完全得到升努力值所多出的能力值

歡迎光臨 香港寵物小精靈村落 論壇 (https://proxy.archiver.hkpnve.pokebeacon.com/)Powered by Discuz! X3.2